Tilbage til hverdagen
Efter en sommer som for de fleste har budt på ferie og familietid, skal børnene nu i gang med at udvikle nye relationer eller genetablere de gamle.
Børnene skal måske for første gang finde deres plads i et større fællesskab. Det er nødvendigt at lære at vente, til det bliver ens egen tur til at sige og gøre noget. Man skal lære at modtage en kollektiv besked og dele legetøj med andre børn.
Når barnet skal lære at være sammen med andre børn, er bøger et rigtig godt redskab. Når den voksne og barnet læser og samtaler om bøger, udvikler barnet sprog – både til at deltage i leg og til at sætte ord på det svære. Sprog er limen, når børn er sammen og leger.
Bøgerne kan altså støtte barnet i at udvikle sociale færdigheder. Ud fra bøgerne kan man fx tale om:
- Hvordan man får nye venner
- Hvordan man er en god ven
- At man kan blive uvenner og så blive venner igen
Bøger hjælper også på vej, når børn har brug for at tale om svære følelser som jalousi, vrede og misundelse.
Det er dejligt at have en bedsteven, man kan lege med og fortælle sine hemmeligheder til. Uanset om det er et andet barn, et kæledyr eller en nær voksen. Omvendt er det svært at føle sig alene og udenfor. Mange børn har som led i deres udvikling en fantasiven, som de taler og leger med. Fantasivennen kan være det selskab, som barnet mangler. Men det kan også bare være en måde at lege på. En fantasiven kan gøre og sige alt det, barnet måske ikke selv kan og tør.
Bogen er altid en god ven, når de små mennesker skal rumme og sætte ord på de store følelser.