Menu

Nyhedsbrev: August 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

Sprogsporet 0-6 år

Alle ord tæller

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at bibliotekerne er gået sammen med DR, TrygFonden og en række andre samarbejdspartnere om projektet Alle ord tæller med det klare mål at undersøge, hvordan man kan styrke læselysten og fremme læsekulturen blandt alle Danmarks børn i alderen 1-14 år. Men måske har du endnu ikke været forbi Sprog- og Læsesporet for at se det idékatalog til bibliotekerne, som er tilgængeligt her med inspiration til små og større aktiviteter.

Alle ord tæller
Et partnerskabsprojekt mellem blandt andre DR og bibliotekerne

Her finder du lige nu tips og materialer til at understøtte flg. projekttiltag:

  • Klar, parat, skolestart – en ny programserie på Ramasjang om skolestarten. Se mere under Læsesporet 6-16 år.
  • CirkusAlle ord tæller har været en del af oplevelsen til sommeren Cirkus Summarum, men hvorfor stoppe cirkuslegen der?
  • Findebøger, vrimlebøger, myldrebøger… Et fokus på findebøger er en del af Alle ord tæller. Få gode strategier til, hvordan du kan hjælpe forældre og fagpersoner med børns sproglige udvikling på vej med konkrete forskningsbaserede tips.
  • HundeBanden – en nye programserie DRTV og Ramasjang. Serien skal være med til at inspirere børn til at læse for deres kæledyr/bamse. I hvert afsnit afprøver de 4 hunde børnenes hverdag. Alt fra fodbold og trafikregler til bedsteforældredag og skole og et afsnit er inspireret af Læsehunde.

Lille Frø som biblioteksintroduktion

Tag med Lille Frø på tingfinderløb rundt i børnebiblioteket og lad indskolingsbørnene lære biblioteket at kende. Med billedbogen Lille Frø og en stak tingfinderkort under armen er du klar til at introducere de yngste skolebørn til børnebiblioteket. På biblioteket er gemt de genstande, som ellers er samlet på Lille Frø-museet. Dem skal børnene rundt at finde, mens de krydser tingene af på tingfinderkortet, som kan printes fra Sprog- og Læsesporet. Forløbet er udviklet af Randers Bibliotekerne.

Lille Frø - en biblioteksintroduktion
Find rundt i børnebiblioteket - på tingfinderløb med Lille Frø

Læsesporet 6-16 år

Skolestart

I forbindelse med DR's store samarbejdsprojekt Alle Ord Tæller har Ramasjangs programserie Klar, Parat Skolestart præmiere d. 7. august. Serien er i 12 afsnit og handler om de mange tanker og følelser, der kan opstå hos mange børn i forbindelse med deres første skolestart. Projektet lægger op til, at bibliotekerne støtter op omkring børn og forældre og følger op på serien med bl.a. flotte udstillinger, boganbefalinger, aktiviteter, krea, sjov og leg. Gå på opdagelse og find netop de forslag og plug'n play aktiviteter der passer til netop jeres bibliotek.

Klar, parat, skolestart på biblioteket
En god og tryg skolestart til alle børn

Med skolestarten kommer også ABC'en, sprog, tal og læsning på skemaet. Sammen om skolestart er bibliotekernes indsats til at understøtte skolestarten og skabe sammenhæng for både børn og forældre i samarbejde med de fagprofessionelle Få inspiration her:

Sammen om Skolestart
Ideer til dialog og samarbejde omkring skolestart.

Sommerbogen - deadlines

Håber I har haft en fornøjelig sommer med Sommerbogen. Husk sidste dag i kampagneperioden er lørdag d. 24. august.
Senest fredag d. 30. august skal hver kommune trække det antal lokale vindere, som de er berettiget til og sende navnene til Anni Lauritsen på mail: bibaka@herning.dk For at give alle i både store og små kommuner lige chancer for at vinde, er det besluttet at vinderchancerne øges med antal deltagere: 1-50 deltagende børn i kommunen giver ét vinderlod, 51-100 deltagende børn giver 2 vinderlodder osv.. Sammen med vindernavnene skal I også sende antallet af børn, der har deltaget i jeres kommune.

Sommerbogen
Læs og vind i børnenes sommerferie!

Read Hour og FN's Internationale Læsedag

I år løber FN's Internationale Læsedag og Read Hour af stablen søndag d. 8. september.
Vær med til at fejre dagen - på selve dagen - eller som optakt - på bibliotekerne landet over. Læsesporet 6-16 år har sammensat en række aktiviteter for børn i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen. Aktiviteterne kan afvikles i samarbejde med skolerne eller bruges ifm. biblioteksarrangementer til grupper af børn, der kommer i deres frie tid. Prøv eksempelvis en aktivitet med masser af bandeord eller kæledyr i lange baner, en sjov woop bogjagt i det fri eller et Mix og Match vendespil med bogtitler. Læs mere:

Read Hour 2024 - aktiviteter 6-16 år
Find ideer og inspiration til Read Hour 2024

Læsesporet 16+

RO(man)TID - NYT FORLØB

Med RO(man)TID kan I arbejde proaktivt med at genoplive læseglæden hos de mange danskere, der elsker bøger, men sjældent eller aldrig læser, fordi de mangler tid i hverdagen til at fordybe sig i litteratur. I RO(man)TID er den tætte kontakt mellem bibliotekaren og læseren nøglen til at (gen)finde læseglæden, hvor den biblioteksansatte varetager samtaler med vejledning i at finde tid til læsning og giver deltagerne inspiration til litteratur.

RO(man)TID er struktureret som et forløb over 12 uger, med fastlagte samtaler og aktiviteter, som kobler bibliotekernes traditionelle litteraturformidling med tanker fra positiv psykologi, flowteori og stressforskning med henblik på at give bibliotekarerne redskaber til at vejlede tidspressede læsere i at finde skjulte tidslommer i hverdagen – for derefter at gøre tidslommerne til åndehuller fyldt med læsning.

Læs meget mere om forløbet og gå på opdagelse i tilhørende metodekit, der indeholder alt, hvad I skal bruge for at iværksætte RO(man)TID på jeres bibliotek.

RO(man)TID
På sporet af den tabte tid. RO(man)TID er et forløb, hvor tidligere læsere genopliver læseglæden i tæt kontakt med en bibliotekar.

Read Hour og FN's Internationale Læsedag

Søndag d. 8. september 2024 fejres Read Hour og FN's Internationale Læsedag. På biblioteket kan I være med til at fejre dagen med aktiviteter - som optakt - eller på selve dagen.

Læsesporet 16+ har sammensat en række forslag til aktiviteter, der kan iværksættes på biblioteket, så også unge og voksne kan deltage i festlighederne og være med til at hylde læsningen. Giv jer fx i kast med en omgang Litteraturbanko med køreklare bankoplader lige til at printe ud, giv lånerne gode læseoplevelser med Dit Skræddersyede Bibliotek eller hvad med at arrangere en omgang Strik & Lyt?

Se mere her:

Read Hour 2024 16+
Find inspiration til at fejre læsningen for både unge og voksne