Menu

Nyhedsbrev: Januar 2025

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Godt nytår!

Traditionen tro starter vi året med et tilbageblik på nogle af de bedste bøger fra det forgangne år. Og samtidig får du en håndfuld gode tips til højtlæsning.

Børn lærer sprog ved at lytte til det. Derfor skal du bare hælde en masse ord på dem, så sproget flyder over og bliver til ord og sætninger. Her er bøger oplagte til at understøtte børnenes sprogudvikling, for når du læser med børn, får de sat mange ord på verden.

Opdag sproget i hverdagens rutiner

De mindste lærer ord ved at pege og efterligne. Få øje på sproget i daglige gøremål, når I rydder op, laver mad eller leger. Tæl tallerkner på bordet, tal om farver på tøjet, og find modsætninger på stuen eller på tur. Fortæl hvad du gør, og vær nysgerrig på, hvad der optager børnene.

Læs bøger om hverdagsnære rutiner, oplevelser og følelser, så børnene kan bruge ordene med det samme. Følelser kan være svære at forstå og frustrerende at opleve, men det hjælper, når vi taler om dem.

Få krop på sproget

Børn lærer med kroppen, når de leger, sanser og udforsker. Derfor hjælper det på koncentrationen og hukommelsen, når sproget opleves med kroppen. Gå ombord i bøger med flapper og bevægelige dele, der vækker nysgerrigheden og gemmer på overraskelser. Forvent ikke, at børnene alle kan sidde stille, men leg og brug genstande, mens I læser.

Læs en serie

Børn elsker serier. At læse eller se en serie føles som at dykke ned i et trygt og familiært univers, hvor man allerede kender personerne og ved, hvordan de ser ud, hvad de tænker og gør. Bliver I glad for en serie, så er der også styr på højtlæsningen i et godt stykke tid.

Læsetips - årets bøger

Her får du et udvalg af årets bøger fra 2024 og en håndfuld gode læsetips – god fornøjelse!

For børn i alderen 0-3 år

Hverdagens rutiner

Obi vågner Godmorgen Pelle! Alfred vil også overnatte Min dag med Popsi og Krelle Jeg går i vuggestue Sild og Fritte klæder sig ud

Få krop på sproget

Bumle - danser Min lille bog om farver Mine følelser - hvordan har jeg det? Fingrene væk! Ea & Alvin på legepladsen Sandkassen - hvor er sutten?

Dyk ned i en serie

Buller tager tøj på Børstes rim og remser Spis nu, Sille Frode & Frida er syge Eddie tjener penge Den lille dinosaurbande - Rasmus skal rydde op

For børn i alderen 3-6 år

Hverdagsliv og følelser

Noor er faktisk stor Villads fra Valby sover hos Mads Lytte og de skøre ører Loui har en øv-dag Min lille bog om følelser - Vilhelm vil ikke sove Er du bange, Stella? Hokuspokus, mit navn er Sofus

Leg med sproget

Min modige faster plaster Hvad kan min krop? Byen ved siden af Den lille sne Op ned glad ked Hvordan vil du redde kongeriget?

Dyk ned i en serie

Dinosaurbanden - stormen Berta i parken Bea og Basse - Bea og Basse på stranden Anton & farmor rejser til jordens indre Jeppe & Asta og børnehavens magi Sallys far er mega-uhyggelig

Fem tips til højtlæsning

Børn elsker at få læst højt, og du kan ikke gøre det forkert.

Her har du fem tips til, hvordan du kan gøre højtlæsningen til en fælles læseoplevelse.

  1. Stil bøger i børnehøjde. Sæt bøger frem, så barnet kan se og røre dem, så det gør barnet nysgerrige på dem.
  2. Lad barnet vælge! Lad barnet vælge bogen, I læser, og hvor I læser henne. Højtlæsning kan foregå hvor som helst.
  3. Tal om bogen. Kommentér billederne under højtlæsningen, stil åbne spørgsmål, forklar svære ord og gæt sammen, hvad der sker.
  4. Giv jer god tid. Hold pauser og giv barnet tid til at svare. Følg barnets idéer undervejs og leg med historien.
  5. Husk, at gode læsevaner tager tid. Jo mere I læser, jo nemmere bliver det. Det er vigtigere, at I får en god oplevelse, end at I læser bogen færdig.

Print-selv-plakat med de 5 tips til højtlæsning

Find meget mere på dr.dk om hvordan I kan bruge de 5 tips i hverdagen og overfor forældrene.