Menu

Nyhedsbrev: September 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

Klar til den internationale Ordblindeuge?

Uge 40 er International Ordblindeuge. Mangler du og dine kollegaer ideer til, hvordan Ordblindeugen kan gribes an på jeres bibliotek? Find forslag til aktiviteter, gode råd og mere på vores side om Ordblindeugen 2024:

International ordblindeuge 2024
Støt op om ordblindeugen med aktiviteter og gratis kampagnemateriale.

Sprogsporet 0-6 år

Nyt Fold bogen ud-forløb under Naturens Uge

I uge 36 er det Naturens Uge. Det betyder sjove og spændende naturoplevelser for børn og børnefamilier i hele landet. Der vil også være tilbud til skoler og dagtilbud. I år er temaet Vildt tæt på, som kommer til at handle om vilde dyr og planter. Se meget mere på Naturens Uge 2024 | Kom med ud i naturen - Naturens Uge

Naturen har brug for al den opmærksomhed, den kan få, så naturen har fået lov at spille en rolle i to helt nye Fold bogen ud-forløb. Fold bogen ud består af materiale til små forløb, som I kan invitere lokale dagtilbud eller indskolingsgrupper til på biblioteket med den hensigt at gå tematisk i dybden med forskellige billedbøger, som indgår i Mary Fondens LæseLeg. Efterfølgende kan dagtilbud eller skole gratis hente LæseLegs eget materiale til billedbogen. Hidtil har der kun været forløb til de yngste børn, men med de nye forløb går aldersgruppen helt op til 7 år. I løbet af uge 36 vil begge de nye forløb blive lagt ind lige her under temaet Følelser og venner:

Fold bogen ud
Vi folder bøger fra LæseLeg ud på biblioteket

Biblioteksintroduktion for de yngste skolebørn

Randers Bibliotekerne står bag et nyt tiltag for indskolingen, nemlig et tingfinderløb med Lille Frø, der samtidig fungerer som en uhøjtidelig biblioteksintroduktion. Lad børnene lære biblioteket at kende ved at gå på jagt efter tasken, som Lille Frø tissede i, og bl.a. et stykke af den meteor, som Lille Frø landede i, da han kom til Jorden og startede en hel lavine af narrestreger.

Lille Frø - en biblioteksintroduktion
Find rundt i børnebiblioteket - på tingfinderløb med Lille Frø

Læsesporet 6-16 år

Med FN’s Internationale Læsedag har vi rundt omkring på landets biblioteker god mulighed for at fejre læseglæden! Det er en dag, der er værd at markere – og jo mere larm biblioteksverdenen laver omkring dagen – jo bedre!

Hvordan fejrer I læsedagen på jeres bibliotek?

Read Hour 2024 - aktiviteter 6-16 år
Find ideer og inspiration til Read Hour 2024

Ordblindeugen

Inspiration til dit arbejde med ordblinde

Arbejder du med ordblinde? Så finder du her en række tips, materialer og gode steder på nettet, som kan gøre det lettere at understøtte ordblinde i at holde fast i læseglæden.

Ordblinde - for fagprofessionelle og biblioteker
Inspiration til dit arbejde med ordblinde

Unbox læselysten

Sæt fokus på ordblinde børns trivsel ved at invitere dem til et arrangement, der handler om den gode oplevelse og fællesskab – og ikke om alt det der er svært - afkodning og læseteknik.

Unbox læselysten
Udfold læselysten med et spændende arrangement for ordblinde børn

Bliv boganmelder - et tilbud til børn med læsevanskeligheder

"Bliv boganmelder” er et tilbud til børn med læsevanskeligheder, og det kan være en hjælp til de børn, der mangler læsemotivation. Det er et ad hoc tilbud, der kan bruges, når I har børn med læsevanskeligheder i udlånet. Det kan også bruges til ordblindegrupper på skolerne.

Bliv boganmelder - et tilbud til børn med læsevanskeligheder
Styrk læsesvage børns selvtillid og læsemotivation

Lydbanko - Auditiv litteraturformidling

Inviter en børnegruppe i alderen 4-10 år ind på biblioteket. Kan du genkende lyden af en prut? Eller lyden af én, som knækker fingre? Lydbanko udfordrer både fantasien og den lydlige opmærksomhed.

Lydbanko
Hent inspiration fra projektet Auditiv Litteraturformidling

Læsesporet 16+

Read Hour på FN's Internationale Læsedag

Søndag den 8. september er dagen for FN’s Internationale Læsedag, som fejres over hele verden. Samme dag afholdes Read Hour fra kl. 14-15, hvor alle kan være med til at læse sammen i en time. Find en god bog og hop ind på YouTube-linket og deltag https://www.youtube.com/watch?v=19ItD5O72d8

Find også inspiration til andre aktiviteter, I som bibliotek kan lave for gæsterne, når vi fejrer læsningen den 8. september.

Read Hour 2024 16+
Find inspiration til at fejre læsningen for både unge og voksne

Find din næste tekst til Guidet Fælleslæsning i Tekstarkivet.

Så snart sommeren er ovre, er mange biblioteker i gang med nye forløb i Guidet Fælleslæsning. Mangler du inspiration til nye tekster, så er Tekstarkivet stedet for dig. Her deler biblioteksansatte fra hele landet tekstforslag til digte, romanuddrag og noveller, som egner sig til Guidet Fælleslæsning. Har du selv et tekstforslag eller to, du vil dele? Så tryk ind på fanen “Del tekst” i Tekstarkivet og udfyld skabelonen.

Foto af en hånd, der tager en bog ned fra en hyldeTekstarkivet til Guidet fælleslæsning
Find og del tekster til Guidet fælleslæsning inddelt efter type, kompleksitet og målgruppe