Dit spæde barn
Det er en vigtig del af samvær at have fælles opmærksomhed. Det lille barn skal lære at følge din blikretning, når du kigger på noget. Du hjælper dit barn ved at have øjenkontakt og lægge mærke til, hvad dit barn interesserer sig for. Peg på tingen og sæt ord på. Omkring 10-måneders alderen begynder børn selv at pege. Når barnet kigger tilbage på dig, kan du sætte ord på det, barnet har set på.
Det er vigtigt at have øjenkontakt. Prøv derfor at sætte dig ned ved siden af dit barn og læg mærke til hvad, dit barn er optaget af. Gør det samme som dit barn. Når du og dit barn bliver optaget af den samme ting og ønsker at dele det med hinanden, skal du sætte ord på det. Sådan hjælper du dit barn til at kende nye ord.
Når du pusler dit barn, er I også i øjenhøjde. Det er et godt tidspunkt at skiftes til at tale eller sige lyde. Og måske har I noget legetøj i nærheden, som I kan kigge på sammen.
Når I er sammen på denne særlige måde, hjælper du dit barn til at have fokus på noget. Du er med til at styrke dit barns nysgerrighed, koncentration og fordybelse på sigt. Alle dele er vigtige for at udvikle sprog.
Som forælder kan du hjælpe barnet ved at
- holde øje med, hvad dit barn er optaget af,
- pege på de ting, I kigger på,
- sætte ord på de ting, I ser sammen.
Dit lidt større barn
Fælles opmærksomhed - også i naturen
Det er blevet efterår, og der er masser af forandringer i naturen at tale om. I starten af september er det Naturens Uge. Det er Danmarks Naturfredningsforening som står bag. I løbet af ugen går børn fra skoler og dagtilbud på opdagelse i naturen omkring dem. Samtidig inviterer mange også børnefamilier til spændende arrangementer i naturen. Du kan se her, om der er arrangementer i nærheden af jer: Find naturoplevelser i nærheden af dig - Naturens Uge
Uanset hvor I er, kan en tur ud i naturen virkelig give tid til fordybelse og fælles opmærksomhed. Her er højt til loftet og rig mulighed for at gå på opdagelse, uanset om det er på en tur i skoven, ved stranden eller i parken.
Fælles opmærksomhed er den tid, hvor barn og voksen har øjenkontakt og følger hinandens blikretning. Man peger, kigger på det samme og taler med hinanden om det, man ser. Det giver barnet mulighed for at lære nye ord og øve sig i samtale, hvor man skiftevis lytter og fortæller.
Turen ud i naturen er en anledning til at komme ned i tempo og lade barnet føre an. Følg barnets interesse og hjælp barnet med at sætte ord på de ting, der gør barnet nysgerrig. Du behøver slet ikke have svar på alle barnets spørgsmål. Det er vigtigste er, at du er til stede og i øjenhøjde med barnet. Vær klar til at snakke om de ting eller dyr, I opdager i naturen.
Der kan samles kogler, findes dyrespor eller insekter. Jeres fælles opmærksomhed i naturen giver barnet mulighed for at høre, lære og anvende nye ord og begreber. I kan fx tale om antal, udseende og størrelse. Det øger barnets ordforråd og er samtidig grundlaget for barnets kommunikation og samspil.
Måske kan man ikke holde den fælles opmærksomhed i så lang tid i starten. Og i naturen er der mange ting at gå på opdagelse i. Men lad barnet øve sig og giv gerne barnet mulighed for at anvende de nye ord og den nye viden, når det taler med andre børn og voksne. Spørg fx ”Kan du huske, da vi var ude at finde snegle?”
Der er mange gode billedbøger om naturen, så der er også rig mulighed for at udfolde den fælles opmærksomhed, når man kommer hjem fra turen på stranden eller i skoven. Find en rolig plads og snak om det, I så på turen, ved hjælp af billederne i bogen.