Menu

Nyhedsbrev: December 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

Sprogsporet 0-6 år

Ny artikel på sprogsporet.dk: ”Vi binder sløjfer” - når pædagoger og børn vækker bogens univers til live

Når pædagogen forbinder en læst bog med dagligdagen i samspil med børnene, så er det i høj grad dialogisk læsning, men hvorfor opfattes det ikke sådan? I et nyligt projekt afdækkede Irene Salling Kristensen, Sara Dørken Christiansen og Torkil Østerbye fra Sprog og Literacy - Forskningscenter for Pædagogik og Dannelse, VIA University College billedbogspraksis i børnehaven. Under interview med pædagoger fra tre forskellige daginstitutioner hørte forskerne mange eksempler på, hvordan pædagogerne binder sløjfer, forstået på den måde at pædagogerne i samspil med børnene binder eller fletter bogens indhold sammen med dagligdagens praksis.

Bogen og dens indhold bruges ikke løsrevet fra resten af børnenes og institutionens hverdag, men bogen indgår på forskellige måder som en del af en større sammenhæng og der arbejdes videre med ord, temaer og opmærksomheder fra bogen i andre aktiviteter og kontekster. Overraskende nok blev denne praksis ikke nævnt som dialogisk læsning. Når pædagogerne beskrev dialogisk læsning, bar læsningen præg af at være en mere struktureret aktivitet med voksenformulerede mål adskilt fra den øvrige praksis. Det fik de tre forskere til at reflektere over, hvordan læsning bruges og anskues i den pædagogiske praksis, og resultatet kan læses i artiklen her.

”Vi binder sløjfer” - når pædagoger og børn vækker bogens univers til live
Når pædagogen forbinder en læst bog med dagligdagen i samspil med børnene, så er det i høj grad dialogisk læsning, men hvorfor opfattes det ikke sådan? Om værdien af en bred sprogunderstøttende tilgang.

Nøj, det' for børn

Med programserien Nøj, det' for børn præsenterer DR, hvad der har været gennemgribende og tilbagevendende trends og tendenser i danskproduceret børneindhold i løbet af de seneste 50 år. Programserien kører over 4 uger fra 27. november.

Som bibliotek kan I gribe denne fine mulighed for både at præsentere nogle af børnelitteraturens klassikere og samtidig vise noget af alt det nye. Som del af Alle Ord Tæller-projektet tilbydes formidlingsmaterialer, som både kan anvendes i forlængelse af programserien og også efterfølgende.

Nøj, det' for børn til biblioteker
Det er ren nostalgi! Tag et dyk ned i både den gamle og den nye børnekultur med DR

Læsesporet 6-16 år

Julekalender Tidsrejsen 2

Følg med i december måned, når DR1 sender deres nye julekalender 'Tidsrejsen 2' rettet mod de lidt ældre børn (Ultra-målgruppen) og deres forældre. Projektet ’Alle ord tæller’, som har til hensigt at fremme læselysten hos børn i Danmark, har sammen DR og eReolen GO! sikret sig, at børn og deres voksne i december kan finde boganbefalinger fra skuespillerne fra 'Tidsrejsen 2' på de biblioteker, der går med i kampagnen, og på eReolen GO.

Børnene og deres forældre kan også møde spændende bøger, hvor hovedpersonerne rejser i tiden, og børnene kan evt. deltage i en quiz om tidsrejser i bøger og meget andet.

Til de biblioteker der vil gå med i kampagen kan man læse mere og finde print-selv-materialer her: Tidsrejsen 2
'Tidsrejsen 2' er årets DR1 julekalender, som er en del af projektet 'Alle ord tæller'. Se hvilke bøger skuespillerne fra 'Tidsrejsen 2' anbefaler. Find også forslag til en udstilling om tidsrejser.

Nyt koncept på læsesporet - Performativ oplæsning

Frederikssund Bibliotekerne lancerer et spænende nyt koncept 'Performativ oplæsning', der har fokus på kunsten at performe en levende oplæsning med kropssprog og stemmeføring. Forløbet er til brug for børn i venskabsklasser 1. og 6. klasse samt 2. og 7- klasse. Konceptet er forholdsvis let at gå til med tidslinje og instruktionsvideo til børnene. Se her: Performativ oplæsning
Skab performative litteraturoplevelser på tværs af klasser.

Stedsspecifik højtlæsning udvider konceptet til indskolingen

Mange biblioteker rundt omkring har ladet sig inspirere af Frederiksbergs koncept 'Stedsspecifik højtlæsning'. Efter forespørgsel er konceptet nu også udvidet med højtlæsningsaktiviteter til indskolingen. De nye højtlæsningsaktiviteter tager udgangspunkt i bøgerne 'Allerbedste Molly og den nye skole' (6-10 år) af Sabine Lemire og 'Mysteriet om den glemte seddel' (5-7 år) af Makenzie Hice og handler om udfordringerne ved at starte på en ny skole.
Desuden kan man prøve højtlæsningsaktiviteten til 'Petruskas Weingartens halve hjerte' af Liva Skogeman, der handler om to søskende der finder en mystisk gammel gravsten. Gå på opdagelse i 'Stedsspecifik højtlæsning' her: Stedsspecifik højtlæsning
Der sker noget interessant, når litteraturen læses højt på steder, der stemningsmæssigt bidrager til fortællingen. Med stedsspecifik højtlæsning bliver læsningen en fælles oplevelse!

BREAKING: Adrian løser læsekrisen!

Adrian vender tilbage i fire korte film. Denne gang er han flyttet hjemmefra – på biblioteket i telt. Hvorfor? Fordi det er sådan, han kan få tid til at læse. Vi har spurgt børnene, hvad der står i vejen for at læse mere, og svaret er entydigt: ”VI HAR IKKE TID!”

Det har Adrian selvfølgelig en løsning på: Læsetricks! Kampagnens budskaber er formet af mere end 60 børns udtalelser, gode råd og tanker.

Kampagnen kører fra d. 15. januar 2025 og er blevet til i et samarbejde mellem eReolen GO! og Centralbibliotekerne.

Kampagnen præsenteres på den nationale temadag: Vores børnesyns påvirkning af folkebibliotekernes arbejde med børn og unge i Vejle d. 3. december. Vil du vide mere, så tilmeld dig onlinemødet d. 6. december på Centralbibliotek.dk Tryk her

Læsesporet 16+

NYT! Kulturmødet på Mors 2025 – Sæt biblioteket på dagsordenen i Bibliotekernes Telt

Er det tid til at vise, hvad jeres bibliotek kan? Kulturmødet på Mors 2025 er en oplagt mulighed! I år kan alle landets biblioteker bidrage til Bibliotekernes Telt med spændende idéer, arrangementer, workshops og meget mere. Lad os sammen inspirere og begejstre festivalens besøgende.

Hvad er Bibliotekernes Telt?
Bibliotekernes Telt er et stærkt fællesskab skabt af Danmarks Biblioteksforening (DB), Bibliotekschefforeningen, Kulturforeningen i Region Midtjylland, Det Kgl. Bibliotek, Dansk Magisterforening (DM) og bibliotekerne i Region Nordjylland. Sammen sætter vi fokus på bibliotekerne som kulturelle kraftcentre gennem engagerende debatter, samtaler og aktiviteter.

Vil I være med?
Dit bibliotek kan blive en del af programmet, uanset om I ønsker at byde ind med et event, en workshop, en kreativ idé eller hjælp under festivalen.

Læs mere om, hvordan I kan blive en del af Bibliotekernes Telt på Læsesporets side for Kulturmødet på Mors.

Bibliotekernes Telt på Kulturmødet på Mors
Skal dit bibliotek også være med på Kulturmødet? Bibliotekernes Telt formidler alt det mest inspirerende, tankevækkende, smukkeste og sjoveste som bibliotekerne byder på.

Litteraturpriser i fokus

De Gyldne Laurbær, Nordisk Råds Litteraturpris, Bogforums Debutantpris og Michael Strunge-prisen er blot nogle af de mange litteraturpriser, der hædrer forfatterne bag de bøger, som vi sørger for at have klar til lånerne på folkebibliotekerne. Nogle af disse priser uddeles endda med bibliotekerne som afsender. Derfor bringer vi et overblik over nogle af de største litteraturpriser folkebibliotekerne er med til at uddele.

Jørgen og Bodil Munch Christensen debutantpris

Denne pris på 2 x 50.000 kr. tildeles årligt to lovende debutanter. I år gik prisen til Silas Toft for digtsamlingen Solen er en fod bred og Inger Smærup Sørensen for romanen Dødsbo. Toft udmærker sig med et finurligt sprog og melankolske temaer, mens Smærup Sørensen skaber en original klimaroman fyldt med humor og skarpe karakterer.

Her er hvad Else Zakarias, jurymedlem og bibliotekar ved Vejle Bibliotekerne, fortæller om de prisbelønnede værker:

Solen er en fod bred

Silas Toft viser sig som en sand poet i sin ”Solen er en fod bred”. Stemningsfyldte, lettere melankolske digte om poesi, natur, kærester og om ”at være til”. Silas Toft skriver i et finurligt og opfindsomt sprog med de skønneste sammensætninger af ord fra forskellige verdener, f.eks ”med en tro som en kakkelovn”.

Dødsbo

Inger Smærup Sørensen har skrevet en stilfærdig klimaroman om en kvinde, der stiger af ræset og køber et dødsbo i en landsby. Hun genbruger alt i huset og lever i pagt med kryb og kravl, men naboerne trænger sig på og de laver et træplantningsprojekt, der (måske) giver håb for fremtiden. En underfundig, original roman med skønne portrætter og en lavmælt humor.

Tryk her for at læse mere om Jørgen og Bodil Munch Christensen debutantpris på Vejle Bibliotekernes hjemmeside

Læsernes bogpris

Hvert år stemmer læserne på deres favorit blandt årets danske bøger. I 2024 vandt Mathilde Walter Clark for Det blinde øje, en stærk skildring af den danske minkproduktion, der er blevet kaldt "et manifest" for sin dybde og aktualitet.

Det blinde øje

Snart er Læsernes Bogpris klar med næste års liste af nominerede bøger. Følg med på Læsernes Bogpris hjemmeside her.

Edvard P. forfatterprisen

Prisen gives til en ny forfatter, der bidrager til bibliotekernes formidling. I 2022 gik den til Johanne Mygind for Kærlighedens år, en roman om kvindeliv og frigørelse.

Kærlighedens år

Læs mere om Edvard P. forfatterprisen her

DR Romanprisen

Læsekredse i bibliotekerne debatterer årligt seks nominerede romaner, inden vinderen kåres. I 2024 blev Kim Blæsbjerg hædret for De bedste familier.

I december offentliggøres den sjette og sidste nominerede bog til DR Romanprisen.

De bedste familier

Tak for i år

Glædelig jul

Fra Sprog- og Læsesporet ønskes alle en glædelig jul og godt nytår!