Det lille barn, sprog og skærme
Der er forskellige meninger om, hvornår og hvor meget børn bør bruge mobiler og tablets. Men der er enighed om, at forældres egen brug af mobiltelefoner giver mindre opmærksomhed på barnet, når I er sammen. Mobiltelefonen forstyrrer den vigtige øjenkontakt mellem dig og dit barn.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 2 år ikke bruger skærm uden aktivt samvær med en voksen. Børn udvikler sig, når mennesker omkring dem er nærværende ved fx at læse, synge og lege sammen med dem.
Ved større børn er det relevant at se på, hvad mobil eller tablet bruges til. Der er mange gode digitale bøger, film og apps. Og hvis det skal styrke barnets sprog, er det vigtigt, at du taler med dit barn om det, barnet oplever på skærmen.
Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at
- lægge din egen mobil væk, når I er sammen,
- vælge indhold af god kvalitet, som passer til barnets alder. Få ideer her på sprogsporet.dk,
- være sammen med barnet om det, der foregår på tablet eller mobil. Spil og læs sammen. Husk ikke mindst at tale sammen om det, det sker på skærmen.
Rim, rems og hop med Børste og Biblioteket
Åben bogens verden for dit barn
Bøger åbner nye verdener. De kan både vise det ukendte og anderledes, men bøger giver også mulighed for at spejle sig i det velkendte. Til små børn kan du med fordel bruge legen som indgang til bøgernes verden. Ved at kombinere højtlæsning og leg gør du dit barn tryg og bekendt med bøger. Samtidig pirrer du dit barns nysgerrighed og lysten til at vælge bøgerne til.
Det behøver ikke at være svært. I kan få meget ud af koble det læste med noget fra barnets nære verden. Hvis I fx har læst en bog om dyr, kan I bagefter se på legetøjsdyr, klippe dyremasker af pap eller sammen tegne de dyr, I netop har læst om. Du behøver ikke være dygtig til at tegne.
På mange biblioteker kan du også finde udstillinger, hvor børnene kan gå på opdagelse og dykke ned i bøgernes univers. Man kan måske få lov at mærke på egen krop, hvordan det føles at ligge i Cirkelines tændstikæske eller på madrasserne fra Prinsessen På Ærten.
Selvfølgelig har I ikke altid tid til at lege med historien bagefter. Det skal ikke forhindre jer i at hygge jer med en lille historie. Måske kan I lege ud fra historien en anden gang. Eller I kan bare tale om historien. Det er også en god måde at bruge nye ord og få historien ind under huden.
Der findes også en del børnebøger, hvor fortællingen netop leger med tanken om, hvad en bog er og hvad den skal bruges til. Bøger som disse er også en sjov måde aktivt at bruge litteraturen på.