Menu

Nyhedsbrev: November 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

Sprogsporet 0-6 år

Fredensborg Bibliotekerne leger litteraturen ind

På Fredensborg Bibliotekerne har man gennem flere år arbejdet med formidlingen i småbørnsområdet og gjort sig erfaringer med, hvordan man åbner litteraturen op for de mindste. Bibliotekar og børnekulturformidler Ninna Bjernø Bruun fortæller her om nogle af de formidlingsgreb, som biblioteket har gode erfaringer med.

At fremelske lysten til litteraturen og være kilde til inspiration er en kerneopgave for biblioteket. Netop derfor afspejler dette sig i det meste af det, vi som børnekulturformidlere på Fredensborg Bibliotekerne foretager os. I arbejdet med de mindste børn i kommunens dagtilbud og indskolingsklasser lægger vi vægt på legende, fællesskabsorienterede og præstationsfrie aktiviteter med fokus på forløb frem for resultat. For de mindste af vores brugeres vedkommende, har vi nemlig en klar vision om, at formidling af litteratur gøres allerbedst gennem leg, dialog og aktiv inddragelse.

For de mindste børn i daginstitutionerne inviterer vi til højtlæsning af Kim Fupz Aakesons Lili går i Zoologisk Have, efterfulgt af en dyreskattejagt, hvor de dyr Lily netop har mødt i Zoo, nu gemmer sig rundt omkring i børnebiblioteket. På denne måde tager vi litteraturen ud af bogen og oplever den sammen i den virkelige verden. Så simpelt, men yderst virkningsfuldt.

På denne måde tager vi litteraturen ud af bogen og oplever den sammen i den virkelige verden. Så simpelt, men yderst virkningsfuldt.

- Ninna Bjernø Bruun

For de største børnehavebørn inviterer vi til Bogvogterkursus, hvor kærligheden til og ansvarsfølelsen overfor bøgerne, står øverst på dagsorden. Med en legende tilgang læser vi historier højt, hvori bøgerne behandles på en anderledes måde, og bruger det læste som udgangspunkt for en snak om, hvorfor bøger er værd at passe på og bruge tid på.

Cirkelineudstilling Fredensborg Bibliotek

Som det også på mange andre biblioteker er blevet tradition, inviterer vi gennem litterære legeudstillinger børnene til at gå på opdagelse og dykke ned i bøgernes univers ad andre veje end den traditionelle. Igennem leg får børnene mulighed for at mærke på egen krop, hvordan det føles at ligge i Cirkelines tændstikæske eller på Prinsessens På Ærtens mange madrasser. Højtlæsning er altid godt, men det opleves bare anderledes og mere intenst, når man selv sidder midt i bogens univers. Der findes få ting, der er bedre end børns øjne, når det går op for dem, at de sidder midt i den historie, de er i gang med at få fortalt.

Ved at bruge legen som middel til at åbne bøgernes verden op for børnene, er vores mission at gøre dem trygge ved litteraturen og samtidig pirre deres nysgerrighed og lysten til at vælge bøgerne til. Bøgerne og litteraturen er et konstant omdrejningspunkt, men selve læsetræningen overlader vi til skolerne – vi ved, at lærerne er specialister indenfor området. Dét vi ved noget om er, hvordan interessen for, lysten til og store oplevelser med litteraturen fremelskes. Hvis resultatet af den tid, vi bruger sammen med børnene er, at begejstringen og lysten til bøgerne viser sig, er vores mission lykkedes.

Rim og remser på biblioteket
Børstes rim og remser kan nu ses på Minisjang. Få inspiration til at sætte bøger med rim og remser i spil i børnebiblioteket

Læsesporet 6-16 år

Tidsrejsen 2

I december måned sendes DR1s nye julekalender Tidsrejsen 2 rettet mod de lidt ældre børn (Ultra-målgruppen) og deres forældre. Projektet ’Alle ord tæller’, som har til hensigt at fremme læselysten hos børn i Danmark, er sammen med DR og eReolen GO! ved at sikre sig, at børn og deres voksne i december kan finde boganbefalinger fra skuespillerne fra Tidsrejsen 2 på de biblioteker, der går med i kampagnen, og eReolen GO.

Børnene og deres forældre vil også møde spændende bøger, hvor hovedpersonerne rejser i tiden, og børnene kan evt. deltage i en quiz om tidsrejser i bøger.

Print-selv-materialerne til de biblioteker, der vil gå med i kampagnen, vil komme til at ligge på Læsesporet fra slut uge 47.

Husk tilmelding til national temadag

Tirsdag d. 3. december afholdes den nationale temadag: "Vores børnesyns påvirkning på folkebibliotekernes arbejde med børn og unge" i Vejle.

På temadagen sættes der fokus på børnesyn fra flere perspektiver. Vi skal høre om mødet med en ny generation, og vi får besøg af eksperter, der kan give os forståelse for børnenes syn på og væren i verden.

I tilmelder jer dagen her

Ny artikel på læsesporet Læsekultur - et begreb i flertal

Begrebet læsekultur optræder her, der og alle vegne. De senere år har skoler, biblioteker og forskellige læseforeninger gennemført projekter og tiltag, der har haft til formål at styrke børn og unges læsekultur. Nationalt Videncenter for Læsning er også optagede af læsekultur. Det har ført til etableringen af en særlig satsning om læselyst og læsekultur, som præsenteres i artiklen.

Læsekultur - et begreb i flertal
Satsningen om læsekultur blev igangsat i efteråret 2023 og er et indsatsområde i Nationalt Videncenter for Læsning.

Klods Hans-prisen

Hvert år uddeler Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark 'Klods Hans-prisen' til en person, institution eller gruppe, der med entusiasme og nytænkning har gjort en særlig indsats for børne- og ungdomslitteraturen.

De tre nominerede er Lisbeth Vestergaard, Marianne Eskebæk Larsen og Litteraturfestivalen HerLitt for børn – Herning bibliotekerne.

Vinderen af årets Klods Hans-pris udnævnes lørdag d. 2. november under årets Bogforum i BellaCenter.

Læs mere om de nominerede og Klods Hans-prisen her

Læsesporet 16+

Webinar: Støtte til flersprogede borgeres sprogudfoldelse

13. nov. 2024 kl. 08:30 - 09:45

Hvordan kan bibliotekerne støtte flersprogede borgeres sprogudfoldelse?

Deltag i dette webinar med sprogforsker Justin Markussen-Brown, bibliotekar Lars Hovgaard, udviklingskonsulent Mads Jacob Dyhr-Rasmussen og litteraturformidler Ahmad Joumaa. Få inspiration og konkrete tips til at hjælpe børn og voksne med at lære dansk samtidig med, at de udvikler deres førstesprog. Vi afslutter med en diskussion om relevante materialer til flersprogede borgere.

tilmelding til webinarKlik her for at tilmelde dig webinaret på centralbibliotek.dk 

Vi søger inspirerende forløb og aktiviteter til unge og voksne!

Læsesporet 16+ inviterer jer til at dele jeres kreative og innovative tiltag! Vi søger nye forløb og aktiviteter for unge og voksne i alderen 16-99+, som kan blive en del af porteføljen på Læsesporet.dk.

Har jeres bibliotek haft succes med formidling til nye målgrupper, borgerinddragelse, design thinking, eller spændende tiltag baseret på forskning om læsning? Vi vil meget gerne høre fra jer!

Hvorfor indsende jeres aktiviteter?

Inspiration: Ved at dele jeres initiativer kan I inspirere kolleger fra hele landet til at tænke innovativt i litteraturformidlingen.

Synlighed: Deling af succesfulde og nyskabende aktiviteter giver mulighed for at vise, hvad der fungerer, og hvordan vi sammen kan udvikle bibliotekslandskabet.

Vi søger både kortvarige events og længerevarende forløb.

Send jeres forslag til laesesporet@aalborg.dk

Med venlig hilsen,

Teamet bag Læsesporet