Gode apps

Der findes masser af gode, sjove og lærerige apps, som kan give jer mange gode sprogstunder sammen.
Hvis leg med tablets og smartphones skal styrke dit barns sprog, skal du hjælpe dit barn med at sætte ord på billeder og handlinger. Det handler om at sætte sig sammen med barnet og tale om de ting, som barnet oplever på og med sin tablet.


Apps med sang

Kreative apps
Der er også apps, som I kan bruge til at være kreative sammen.


Få flere ideer under temaet Medieleg:
Medieleg for mindre børn
Få indtryk sammen og skab jeres egne udtryk
Apps med gode historier


Bogen om den sultne larve kan lånes på biblioteket.
DR's børneuniverser
DR Minisjang
Minisjang appen er DRs univers til de allermindste børn i alderen 1 til 3 år. Du kan lege med pindsvinet Børste og finde andre aktiviteter tilpasset aldersgruppen.
DR Minisjang app kan hentes gratis til både IOS og Android.
Når du har hentet appen, ligger alt indhold på din enhed, så du kan bruge appen uden internet. Minisjang universet har også en streamingkanal.
DR Ramasjang
DR Ramasjang er et helt univers for børn i alderen 4 til 8 år, hvor de kan finde spil og oplevelser i en tryg ramme.
DR Ramasjang LEG, KREA og LÆR, samt DR Naturspillet er selvstændige apps fra DR Ramasjang.
I Naturspillet kan man lave forskellige verdener med forskellige slags natur og se hvilke dyr, det tiltrækker. Når det bliver nat, kommer nye dyr frem, mens andre sover. Med spillet kan børnene lære om de danske dyr og planter i en naturbog, og med kameraet kan man tage billeder af dyr og planter til at fylde sin naturbog ud med.
Også denne app kan hentes gratis til både IOS og Android.
Tips til valg af apps
- Se på om app’en har reklamer. Apps helt uden eller med et minimum af reklamer er at foretrække. Hvis der popper reklamer op midt i et spil, kan det virke meget forstyrrende for et lille barn.
- Vurder om app’en er pænt sat op, eller om grafikken virker for hjemmelavet. Det skal helst være så enkelt og let overskueligt som muligt til det lille barn.
- Gå så vidt muligt efter gratis apps. Er du i tvivl, om du skal købe en bestemt app, så undersøg om der findes en light-udgave, hvor du kun kan bruge dele af app’en og så kan købe dig til resten. Så har du mulighed for at vurdere, om du har lyst til at betale for resten af app’en.
Børnesikring af smartphones og andre enheder
Sidder dit barn alene med en smartphone eller tablet, kan det ske, at der dukker ting op på skærmen, som ikke er egnet for børn. Heldigvis er der hjælp at hente til sikring mod uønsket indhold, selvom ingen funktioner kan give jer fuld garanti.
Windows 10 (beskrivelse af familiefunktion)
YouTube
Mange børn er glade for videoer på YouTube. Uanset hvilken enhed du bruger, kan også YouTube med de rette indstillinger gøres mere børnevenlig.
Begrænsning på visning af indhold
Forældreressourcer med tips og værktøjer
Anbefalinger om skærmbrug
Sundhedsstyrelsens Styr på skærm-materiale for forældre med børn i alderen 0-15 år
Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger fra oktober 2023

Skal børnene have et sprogligt udbytte, er det nemlig ikke lige meget, hvordan skærmen bruges. Hvem vælger fx indhold? Taler I sammen om det, der foregår? Kigger barnet passivt, eller laver I noget aktivt med skærmen? Hent modellen ved at klikke her.
Hvad siger sprogforskningen om skærmtid?
