Menu

Nyhedsbrev: Oktober 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

Ordblindeugen

I uge 40 sættes der landet over spot på det at være ordblind. Få inspiration til hvordan din skole eller dit bibliotek kan støtte op med et arrangement og gode links til ordblinde voksne, ordblinde børn og deres forældre.

International ordblindeuge 2024
Støt op om ordblindeugen med aktiviteter og gratis kampagnemateriale.

Børn der læser i en bog

Foto: Olafur Gestsson

Sprog- og Læsesporet indgår partnerskab med Mary Fondens LæseLeg og VIA University College om børns deltagelsesmuligheder

Opgaven med at styrke børns sprog og læsning kan ikke løftes alene. Gennem flere år har både Mary Fondens LæseLeg og i særdeleshed VIA University College været gode samarbejdspartnere for Bibliotekernes Sprogspor omkring bl.a. kompetenceudvikling, podcastserie og forløbet Fold bogen ud. Dette samarbejde bliver nu formaliseret med en ny 3-årig projektperiode støttet af Egmont Fonden og Lauritzen Fonden, hvor Mary Fonden i samarbejde med VIA University College og Bibliotekernes Sprog- og Læsespor vil styrke LæseLegs indsats for indskolingen med fokus på sprog, leg og sociale relationer som afsæt for tryggere overgange.

På Sprog- og Læsesporet ser vi meget frem til at bidrage med vores viden om børnelitteratur og formidling ind i dette samarbejde.

Læs hele nyheden her: https://laeseleg.dk/nyheder/laeseleg-udvider-indsats-for-indskolingen/

Se også forløbet Fold bogen ud, hvor LæseLegs materialer bringes i spil på biblioteket

Fold bogen ud
Vi folder bøger fra LæseLeg ud på biblioteket

Sprogsporet 0-6 år

Foto: Katrines Bjærge Skøtt

Har du talt med din logopæd i dag?

Bibliotekernes Sprog- og Læsespor var d. 19. september repræsenteret med en stand på Logopædisk Forums årlige konference i Vingsted nær Vejle.

Bibliotekarerne Marianne Schou Christensen, Gentofte bibliotek, og Katrine Bjærge Skøtt, Vejle Bibliotek - begge fra Sprogsporets indsatsgruppe - bemandede standen, som nød stor interesse fra de mange deltagende logopæder fra hele landet.

”Der var rigtig mange på besøg i standen med dertil følgende gode snakke. Mange af deltagerne havde allerede hørt om Sprogsporet, men ville gerne vide mere. Mange kiggede også meget interesseret i Sprogstartsmaterialerne,” fortæller Katrine Bjærge Skøtt.

En rigtig god konferencedag med masser af dialog om mulighederne på Sprog- og Læsesporet og netværk. Så har du ikke allerede et samarbejde med jeres lokale logopæder, er chancen der måske nu.

Læsesporet 6-16 år

Orlaprisen

De nominerede er afsløret og det er nu blevet tid til at stemme, så vi kan finde vinderen af børnenes egen bogpris. I oktober kan I holde Orlaprisens booktalk, som er produceret som et PP-show.

Orlaprisen
Børnenes helt egen bogpris!

Romanjagt

Vil du sætte fokus på litteratur og læsning i udskolingen? Så kom med på jagt efter den gode læseoplevelse! Viborg Bibliotekerne har udviklet forløbet Romanjagt, hvor der skabes rammerne for, at alle elever kan få en god læseoplevelse gennem deres eget læselandskab, booktalk og selvvalgt litteratur.

Romanjagt
Vil du sætte fokus på litteratur og læsning i udskolingen? Så kom med på jagt efter den gode læseoplevelse! På en romanjagt skabes rammerne for, at alle elever kan få en god læseoplevelse med selvvalgt litteratur.

Nytænkende børnehjerner indtager ’Løvens Hule Junior’ og bibliotekerne er med

Et nyt hold af løver sidder klar, når DR om få uger præsenterer ’Løvens Hule Junior’ for hele familien. Vært Jonas Madsen tager imod de unge iværksættere og blandt de nye løver finder vi Rasmus Kolbe ('Lakserytteren'), Louise Bjerre, (LouLiving), Morten Münster, Anders Møller (Eiqu Miller) og Julia Sofia.

Læs hele pressemeddelelsen her: https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/nytaenkende-boernehjerner-indtager-loevens-hule-junior

Som en del af projektet Alle Ord Tæller, har bibliotekerne leveret tips og tricks til research og faglitteratur i det læringsmateriale, DR Lær bruger til at støtte op om udsendelserne om iværksætteri.

Her kan børn bl.a. få hjælp til, hvordan de kan finde faglitteratur, der kan kick-starte den gode idé. Og i samarbejde med landets biblioteker præsenteres børnene for litteratur, som løverne og de medvirkende børn selv er blevet inspireret af. Litteraturen funder du (selvfølgelig) på læsesporet.dk (frigives den 8. oktober).

Spot på unge og ensomhed

På denne temaside kan du finde undervisningsmateriale og udvalgt litteratur til unge i udskolingen, som kan bruges til at arbejde litterært med emnet ensomhed samt til at starte dialog og samtaler i grupper af unge.

Spot på unge og ensomhed
Find inspiration til at arbejde litterært med unge og ensomhed

Læsesporet 16+

NYT bibliotekstilbud: Styrk integrationen med sprogtræning

Er dit bibliotek klar til at støtte borgere med dansk som andetsprog i deres sproglige udvikling? Så er vores nye sprogtræningsforløb måske noget for jer!

Sprogtræning på biblioteket er designet til at hjælpe tosprogede borgere med at styrke deres danskkundskaber og blive mere aktive deltagere i samfundet. Forløbet kombinerer sprogcaféer med individuelle træningssessioner, hvor frivillige mødes én-til-én med borgerne. Her er fokus på at skabe et trygt og uformelt rum, hvor borgerne kan øve dansk uden pres og uden krav til deres sproglige niveau.

"Med sprogtræning skaber vi ikke kun et rum for læring, men også for mødet mellem mennesker. Biblioteket bliver et sted, hvor nye muligheder opstår, og hvor sproglige barrierer brydes ned."
Lars Hovgaard, Odense Bibliotekerne

Hvordan kommer vi i gang? Forløbsbeskrivelsen giver en grundig introduktion til målgruppens sproglige udfordringer, metoder og samarbejdet mellem biblioteket og frivillige. Her kan du finde inspiration til, hvordan jeres bibliotek kan starte et lignende forløb og skabe gode rammer for frivillige.

Vil du vide mere? Deltag i webinaret ”Hvordan understøtter biblioteket flersprogede borgeres sprogudfoldelse?” onsdag den 13. november kl. 08:30 - 09:45.

Her vil vi præsentere sprogtræningsforløbet og dele erfaringer og tips til, hvordan I kan implementere det på jeres bibliotek.

Tilmeld dig her

Sprogtræning som bibliotekstilbud
Få inspiration til at skabe levedygtigt og værdifuldt sprogtræningstilbud i biblioteket for borgere med dansk som andetsprog.

Gør litteraturen levende!

NY folder: Skab læseglæde med original voksenformidling

Vi har udgivet en ny folder med otte kreative litteraturformidlingsformater – perfekt til dig, der mangler inspiration til nye og anderledes tiltag på dit bibliotek. Folderen indeholder korte beskrivelser af hvert format, så du kan gå på opdagelse i idéer som Appetit på bøger, Håndmadder og Håndbajer, Bogskoven og flere andre.

Alle formaterne blev præsenteret på konferencen "Årsmøde for litteraturarrangementer" i Vejle den 27. august 2024

Otte arrangementsformater med inspiration til original voksenformidling
Få inspiration til dit næste litteraturarrangement med innovative formater udviklet af bibliotekernes formidlere