Menu

Nyhedsbrev: Januar 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

Velkommen til 2024!

Sprog- og Læsesporet ønsker jer alle et år fyldt med bøger og gode litteraturoplevelser rundt om på bibliotekerne.

Sprogsporet 0-6 år

På Sprogsporet starter året som altid med kompetenceudvikling – et forløb primært rettet mod dem, som er nye i arbejdet med de små børn, og som derfor gentages hvert år. Forløbet ligger på skift i Jylland, på Fyn og Sjælland. I år lægger Holbæk Bibliotekerne lokaler til, og det glæder vi os til.

Konceptdagen varetages af de forskellige biblioteker, der står som konceptejere på de forløb, der udbydes på Sprogsporet. For de to øvrige undervisningsdage står primært sprogforsker Torkil Østerbye fra VIA, og programkoordinator Rikke Østergaard Hansen står for at relatere dagens nye viden til bibliotekspraksis.

Disse to har på baggrund af flere års parløb om forløbet dels udgivet en praksisguide fra 2022, dels podcast-serien Bog rimer på sprog med tre episoder, som udsendes i løbet af januar, hvor du plejer at hente dine podcasts. De tre episoder handler om rim og remser, at fange barnets interesse og bøger til forældre med læseudfordringer. Podcastserien er primært henvendt til dagtilbudspersonale og forældre, mens praksisguiden er målrettet biblioteksprofessionelle. Begge dele kan ses på Sprogsporet.

Læsesporet 6-16 år

Biblioteksintroer i nye formater

Er 2024 året, hvor den klassiske biblioteksintroduktion skal have en opgradering? Så er der inspiration at hente lige her! Randers Bibliotek deles deres kreative og inddragende bud på biblioteksintroer med alle os andre, og vi opfordrer til at stjæle med arme og ben!

Biblioteksintroer i nye formater!
Få nye ideer til din næste biblioteksintro

Den vigtige læsestund

En lang række biblioteker er gået sammen om at få produceret animationsfilmen 'Den vigtige læsestund' med tilhørende hand-out målrettet forældre til børn i indskolingen og de ældste børn i børnehaven. Filmen er beregnet til at blive sat i spil af fagprofessionelle, fx i forbindelse med forældremøder og til familiearrangementer på folkebiblioteker. Film, vejledning til fagprofessionelle og hand-out til forældre er nu samlet på læsesporet.dk, hvor man kan hente inspiration til bl.a. at tale om filmen i grupper.

’Den vigtige læsestund’ er blevet til med støtte fra Viborg Kommunes animationspulje og i et samarbejde mellem bibliotekerne i Viborg, Syddjurs, Holstebro, Odense, Vesthimmerland, Hjørring, Aarhus, Ikast-Brande, Næstved, Herning, Holbæk og Københavns kommuner.

Se filmen og tilhørende materialer her.

Den vigtige læsestund - materiale til forældremøder
Hent en film med handouts til at bruge, når I vil fortælle forældre om betydningen af læsning derhjemme

Læsesporet 16+

Konkurrence: Tekstarkivet for Guidet Fælleslæsning får vokseværk i januar

Tekstarkivet er en guldgrube for dig, der gerne vil finde nye tekster til din fælleslæsning. Du kan søge på målgrupper, emne, kompleksitet, type og naturligvis forfatter og titel. Der ligger allerede 150 noveller og digte beskrevet i arkivet – men vi ved, der er meget mere guld ude hos jer læseguider!

Derfor sætter vi en konkurrence i søen, hvor kan du være med til at gøre tekstarkivet endnu bedre. Måske endda vinde en præmie og ikke mindst æren, hvis du lægger flest tekster ind eller lægger den mest præcise og brugbare beskrivelse ind her i løbet af januar 2024.

Der er flotte bogpræmier på højkant til vinderne!

Find Tekstarkivet her

DEADLINE: 31. januar 2024

Fælles workshop om Tekstarkivet 17. januar kl. 9.00 – 10.00

For at gøre det lidt hyggeligere at sidde og lægge tekster ind, åbner vi et online møde onsdag d. 17.1. kl. 9.00-10.00, til jer, der har lyst kan sidde ”sammen” og arbejde. Tovholderne Thorbjørn og Vita er med og kan samtidig svare på evt. spørgsmål.

I kan tilmelde jer via centralbibliotek.dk her.

For at undgå dubletter bliver der et par enkelte benspænd, som vi melder ud i opslaget.