Menu

Nyhedsbrev: Januar 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Velkommen til 2024!

Vi fra Læsesporet ønsker jer alle et år fyldt med bøger og gode sprogstunder.

Sprog er alle vegne omkring børn, fra de bliver født. Det skabes i hverdagens mange gøremål, i samvær, læsning og leg. Læsestunder udvikler børns ordforråd, begrebsverden og evne til senere at læse selv. At læse sammen er også en fantastisk måde at skabe nærvær og fordybelse på. Der kommer ro på, og vi mærker hinanden.

Verden omkring jer

De mindste lærer ord ved at pege og efterligne. Når børn kan kravle eller gå, bliver de i stand til at vende opmærksomheden ud mod verden. Følg dit barns interesse og udvid dets verden ved sammen at udforske og sætte ord på ting. At læse sammen er også med til at styrke børns sociale udvikling. For bøger viser os verden fra, hvor andre står. Det at have et sprog er også vigtigt for at kunne udtrykke følelser, indgå i relationer og deltage i lege.

Få krop på sproget

Børn lærer med kroppen, når de leger, sanser og udforsker. Derfor hjælper det på koncentrationen og hukommelsen, når sproget opleves med hele kroppen. Gå ombord i rør-og-føl-bøger med effekter, teksturer og bevægelige dele, der gemmer på overraskelser og fastholder opmærksomheden. Leg er helt afgørende for børns udvikling. Bøger med rim, remser, vrøvlevers og sange styrker børns opmærksomhed på lyde og sprogets rytme. Det gør det lettere og sjovere at lære og lege med ord.

Tips til højtlæsning

Fem ting, du kan gøre for at hjælpe højtlæsningen på vej:

  1. Læs på barnets præmisser. Forvent ikke, at barnet sidder stille. Rør, leg, bevæg jer og brug genstande, mens I læser. Når sanserne aktiveres, hjælper det på koncentrationen.
  2. Tal om det, I læser. Hold øje med hvad, der optager barnet. Stil spørgsmål og vent på svar. Forklar nye ord og relatér dem til hverdagen.
  3. Læs én gang til. Børn elsker at høre den samme bog igen og igen. Gentagelser skaber tryghed og integrerer nye ord i ordforrådet.
  4. Læs overalt. Gå på jagt efter tal, bogstaver, ord og symboler i omgivelserne og i hverdagens rutiner.
  5. Lad bøgerne være tilgængelige. Placér dem et sted, hvor børnene selv kan nå dem.

Et udvalg af årets bøger 2023, der er gode til højtlæsning

For børn i alderen 0-3 år

Hverdagens rutiner

Spis nu, Sille Pelle i vuggestue Opdag med mig - min dag Ryd op! siger Nora Eddie keder sig Børste siger godnat

Leg med sproget

Bumle - fødselsdagen Frode & Frida kigger og finder Bamse Bjørn på byggepladsen Lille Mil - bruger kroppen Den lille regn Du fjoller, Fantus!

Verden omkring jer

Bjørn Sandkassen - av, av! siger Bror Hvad skal vi fejre? Lille Tut og elefantvasken Berta passer hund Anna har en legeaftale

For børn i alderen 3-6 år

Hverdagsliv

Bea og Basse - Bea er stor, og Basse er lille Donna finder en ven Det regner med hjerter Milles store skoledag Jørgen Pingvin limer noget, som ikke vil ligge stille Emmas dejlige dag

Leg med sproget

Sover du, Boris? Krop og krudtugler Jeg bor i et paphus Omnias hus Bogen der absolut ikke ville læses Robotten Ibber

Verden omkring jer

Anna redder en frø Bedste Hvem bestemmer noget? Olivia tror på - Tilbage på jorden Naturen