Menu

Nyhedsbrev: December 2023

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

Året der gik

2023 blev året, hvor Bibliotekernes Sprogspor og Læsespor fik fælles hjemmeside og nyhedsbrev. Og ikke nok med at du nu kan se hele paletten af bibliotekstilbud om sprog og læsning ét sted - der er også kommet masser af spændende nye tiltag fra hele landet at vælge imellem, når I planlægger jeres sprog- og læseindsatser for det kommende år.

Sprogsporet

For de små børn kom der i 2023 bl.a. et helt nyt tema om samarbejdet med dagplejen. Se temaet her. Meget af indholdet var udløbere af projektet Dagplejernes Bibliotek v. Viborg Bibliotekerne, hvor der flere steder i landet blev udviklet helt nye tilbud til dagplejen. Samtidig blev konceptet Fold bogen i samarbejde med LæseLeg udvidet med flere forløb til de mindste.

Læsesporet

I 2023 flyttede to nye forløb ind på Læsesporet. Det ene er Bibliobitterne, der er et univers og en app, som introducerer børn i indskolingen til biblioteket på en engagerende, sjov og legende måde. Se forløbet her. Det andet er forløbet UNG:LITT, hvor fokus er på at formidle litteratur på de unges præmisser. Det sker gennem inddragende aktiviteter og overraskende litteraturoplevelse. Se mere her.

Læsesporet 16+

Det er en vigtig opgave at tilgængeliggøre og udbrede læseindsatser og forløb - også til unge og voksne - derfor blev 2023 året, hvor en række forløb og aktiviteter til voksne og unge har fundet vej ind på Læsesporet og der er endnu mere i vente næste år.

Heriblandt har det været et stort år for Guidet fælleslæsning, som mange bibliotekarer og formidlere arbejder målrettet med på folkebibliotekerne. Kunne du også tænke dig at arbejde med Guidet fælleslæsning eller vil du vide mere om konceptet? På Læsesporet kan du finde viden, ressourcer og tips til at facilitere og styrke aktiviteterne i Guidet fælleslæsning. Se mere her.

Du kan også finde og tilføje litteraturforslag til Guidet fælleslæsning i Tekstarkivet her eller låne depoter med gode noveller og digte her.

Hårde pakker på abonnement med 'Dit skræddersyede bibliotek'

I år har Læsesporet 16+ også budt velkommen til Dit Skræddersyede Bibliotek, der giver lånerne gode læseoplevelser på abonnement i form af bogpakker, som er tilpasset den enkelte låners læsepræferencer. Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne står bag det succesfulde koncept, som bygger på principperne i læserservice og forener bibliotekernes ekspertise i litteratur med hverdagsluksus, når lånerne hver anden måned begaves med personligt udvalgte læseoplevelser.

Læs mere her om Dit Skræddersyede Bibliotek

Husk datoen...

Som det er meldt ud på centralbibliotek.dk i november, er 15. december fristen for både tilmelding til kompetenceudvikling 2024 på Sprogsporet, ønsker om deltagelse i Sprog- og Læsesporets referencegruppe 0-16 år og udfyldelse af Fælles Grund - jeres hensigtserklæring om hvilke forløb og kampagner I forventer at tilslutte jer i 2024. Vi glæder os til at høre fra jer!

Anbefalinger til læseglæde

I forbindelse med det store projekt National indsats for børn og unges læseglæde har forskerne Thomas Illum Hansen og Stine Reinholdt Hansen, Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL, lavet forundersøgelsen Børn og unges læseglæde. Den munder ud i 7 faglige og strategiske anbefalinger, når PLC og folkebiblioteker skal indgå samarbejde omkring børn og unges læseglæde.

7 strategiske anbefalinger

  1. Skab en fælles fortælling
  2. Investér i en stabil og langsigtet organisering
  3. Reflektér over jeres model for samarbejde om læsning
  4. Samarbejd om at udvikle alsidige materialesamlinger
  5. Bring flere fagligheder i spil
  6. Skab grundlag for en god kommunikation
  7. Anvend et udvidet læsebegreb

Kilde: Center for Anvendt Skoleforskning

Læs hele rapporten her

Bogpanelets årsrapport 2023

Er du interesseret i bogbranchens udvikling kan du dykke ned i Bogpanelets årsrapport Bogen og litteraturens vilkår 2023 og læse om, hvordan danskerne samlet set bruger litteraturen mere igennem bl.a. streamingtjenesterne og ikke mindst bibliotekerne.

Læs hele rapporten her.

Torsdag d. 7. december kan du også være med online, når vi dykker ned i rapporten med Jo Hermann fra Kulturministeriets Bogpanel. Tilmeld dig her.

Tak for i år

Fra Sprog- og Læsesporet vil vi sige en stor tak for at tage godt imod vores nye, fælles hjemmeside og nyhedsbrev, hvor vi kan dele alle de spændende initiativer og nyheder.

God jul og godt nytår til alle.