Menu

Nyhedsbrev: Juni 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

OBS Ny dato: Husk online morgenmøde FNs Internationale Læsedag 2024

Da det er gået op for os, at mange skulle undervise på den tidligere dato, har vi flyttet mødet til den 3. juli kl. 9-10. Vi håber, det giver flere mulighed for at deltage.

Mødet foregår online via Teams.

Tilmeld jer mødet ved at sende en mail til kontakt@laesesporet.dk senest 27. juni, se invitationen her:

Invitation til PLC

Mødelink sendes ud i dagene op til mødet.

Sommerbogen

Med Sommerbogen er sjove læseudfordringer og de tre hovedpræmier, hvor man får lov at gå amok i en boghandel på 5 minutter, med til at sætte fut i læseglæden!

Man kan deltage i Sommerbogen fra den 14. juni til den 24. august 2024. Det kræver ingen tilmelding!

Sommerbogen er for børn mellem 6 og 15 år. For at fuldføre sommerbogen skal børnene hente et udfordringsark på biblioteket, læse 3 bøger, løse 10 af læseudfordringerne og udfylder de 3 anmeldelseskort. Som det sidste, afleverer børnene det udfyldte udfordringsark på biblioteket og er nu med i lodtrækningen om de 3 hovedpræmier.

Som skole kan I være med til at dele info om kampagnen i klasserne, i SFO’en, via Aula og alle andre relevante steder.

I har måske også lyst til at give klassen en god omgang læseinspiration, inden de sendes på ferie med Sommerbogens udfordringsark i tasken? Så tag fat i jeres lokale folkebibliotek og spørg ind til mulighederne.

Her på siden kan I også, under Materialer og grafik, finde bogmærker, plakater og andet relevant materiale til print, som I kan dele med børnene, inden de går på sommerferie.

Sommerbogen 2025
Læs og vind i børnenes sommerferie!

Ny rapport om børn og unges læsekultur

Bogpanelet under Kulturministeriet har udsendt rapporten “Børn og unges læsevaner – Kvalitativ undersøgelse af børn og unges læsning i en digitaliseret verden”. Rapporten undersøger børn og unges læsekultur ved at lade børnene og de unge komme til orde.

Rapporten viser bl.a., at det er forskellige kræfter, der driver børns læselyst i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskoling. For indskolingen er drivkraften båret af en lyst til forbedring af læsekompetencer og konkurrencen om at forhøje ens lixtal. På mellemtrinet er det pligt, der begynder at fylde mere og mere, og i udskolingen er det særligt læsefællesskaber, der er afgørende for, om læsningen prioriteres.

På samme måde bliver personlige præferencer og digitale fællesskaber på for eksempel BookTok vigtigere end lærerne og bibliotekarerne, hvad angår valg af læsestof, jo ældre de bliver.

Rapporten viser dog også, at trods skærme har fået større indpas i læsningen, er læsning blandt børn og unge stadig primært forbundet med fysiske materialer.

willandagency.com/wp-content/uploads/2024/04/Born-og-unges-laesekultur-Bogpanelet-2024

Læs også litteraturreviewet ”Digitaliseringens betydning for børn og unges læsning” af Ph.d og faglig konsulent Henriette Romme Lund

Bogpanelet_Digitaliseringens_betydning-TG.pdf (kum.dk)