Menu

Nyhedsbrev: Juni 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Dit spæde barn

Når vi taler med børn om deres oplevelser, bliver de bedre rent sprogligt. Men de bliver også bedre til at huske og fortælle om, hvad de oplever. Derfor er det vigtigt, at I taler sammen om det, I ser. For eksempel når I er ude at gå tur.

Måske lægger du mærke til, at dit barn kigger på en fugl. Peg og kig på fuglen og sig gerne: ”Det er en fugl”. Få øjenkontakt med dit barn og fortæl igen: ”Ja – det er en fugl”. Peg igen på fuglen, mens du gentager og udvider sætningen til for eksempel: ”Det er en fugl – kan du høre, at fuglen siger pip?”.

Som voksen skal du også gøre opmærksom på det, barnet ikke selv har fået øje på endnu. Udvælg noget på din vej – peg på det, sæt ord på og forklar det for barnet.

Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at

  • være opmærksom på, hvad der sker omkring jer,
  • pege på spændende ting på jeres vej. For eksempel en fugl, en kran eller en sky,
  • følge med i, hvad barnet kigger på, og sætte ord på det.

Dit lidt større barn

Klar til sommerferie

Sommerferien nærmer sig. Om I skal rejse eller være der hjemme, så er det altid godt at have nogle bøger eller aktiviteter klar. Så husk en bog eller flere til kufferten eller reolen derhjemme. Det er dejligt at læse en god historie sammen.

På bil- eller busturen kan I lege ”Hvem ser først…?” ved at kigge ud ad ruden. Hvem ser først en rød bil? En vindmølle? En kirke? En flagstang? En bondegård?

Sommerlige bøger

For børn i alderen 0-3 år

Sommer Plet tager på ferie Se havet På stranden Frode & Frida siger undskyld Tittebøh - sol

For børn i alderen 3-6 år

Gurli Gris på stranden Alle mulige ord om sommeren Vitello rejser på charterferie Bluey - stranden Krageøen - Pelle finder en ønskesten Bare numser på stranden

I kan også lytte til bøger eller låne e-bøger - følg linket: eReolen – børnebøger til de mindste.

Læsedysten for hele familien

Hele familien – store som små - kan være sammen om at lave Læsedysten. Følg linket: Læs for din hamster eller under dynen: Læsedysten

Der er udfordringer for hele familien både i forhold til hvad I skal læse, men også hvordan I skal læse. For hvem vil ikke gerne læse med fødderne over hovedet og fortælle hinanden løgnehistorier? I kan også lave jeres helt egne udfordringer, hvis I synes udfordringer er for svære eller kedelige. Måske I kan læse mens I spiser en is? Eller læse en bog om en kat?

Gå på opdagelse, hvor I er

I sommerferien er det oplagt at gå på opdagelse udenfor og tale om det, I ser. Når I taler om det, I ser og oplever, så udvider det dit barns ordforråd. Dit barn øver sig også i at bruge sproget og i at samtale: skiftevis at tale og lytte.

På stranden er der muslingeskaller og sten, hvor I kan tale om farver og former. Er der mon sten, der ligner dyr? Hvordan føles stenen i hånden? Tag evt. et par sten med hjem for at dekorere.

I kan også gå på opdagelse i haven eller skoven efter krible krable dyr. Hvem finder først en bille eller en myretue? Og kan I tælle myrerne i tuen?

I kan måske lave jeres egen myretue (bagerst) i haven eller finde andre aktiviteter med myrer ved at følge linket her til Grønne Spirer.

Kig på blomsternes farver og højde. Hvad hedder de? Hvilke blomster kan I bedst lide og hvorfor? Pluk et par stykker eller flere, som I kan presse og efter et par dage lime på pap/papir til flotte billeder. Find vejledningen ved at følge linket her til Grønne Spirer.

Hvad finder vi udenfor?

Lær at kende 25 strandfund Mine første blomster og spiselige planter Krible-krable-dyr du kan finde - Krible-krable-dyr Myrernes rekordbog I min have

Hjemmebiografen

Lidt for mange dage med regnvejr? Hvad med en tur i hjemmebiografen for at se en film, der ikke varer så længe?

Tjek børnebiffen.dk ud. Log jer på med jeres bibliotekslogin og se fx

De små vilde: sommer. Tag evt. selv ud og fange krabber bagefter.

Den lille grå ulv – Sommerfesten? Lav jeres helt egen fest bagefter ved at pynte et fint bord og måske bage en kage.