Menu

Nyhedsbrev: Maj 2024

Bliv tilmeldt det månedlige nyhedsbrev

Vores behandling af personoplysninger

Se tidligere måneders nyhedsbreve

Forælder Bibliotekar Fagperson

0-6 år 6-16 år

Eventyr

Der var engang… Børn lærer hurtigt, at når disse tre ord er sagt, så kommer der en spændende fortælling. Vi skal ind i en fortryllende verden, hvor vi skal møde ildspyende drager, fine prinsesser, onde stedsøstre og trolde under broer!

Det er ikke uden grund, at eventyr bliver ved med at være populær højtlæsning. Eventyr følger altid en fast struktur med magiske tal, symbolsprog, og så er de fyldt med gentagelser, som styrker både sprog og forståelse.

De mindste børn kan også få noget ud af genren, og særligt remseeventyr som Pandekagen er fantastiske. Men også eventyrene genfortalt af Catarina Kruusval fortjener at blive nævnt. De er trykt på tykke papsider, og så er de fortalt i et enkelt og mundret sprog, som tager hensyn til aldersgruppen – men tonen i eventyret er stadig bevaret.

Til de lidt større børn er der mange eventyr, som er dramatiske og faktisk også en lille smule uhyggelige. Fx Rødhætte, hvor vi møder den store stygge ulv, eller Hans og Grete, som er tæt på at blive spist. Heldigvis ved vi, at eventyr altid ender lykkeligt, og derfor kan vi uden fare leve os ind i den spændende fortælling, selvom vi møder farlige kæmper på vores vej.

Derfor er eventyr helt fantastiske at lytte til, og bliver det alligevel lidt for farligt, så vender børnene deres opmærksomhed mod noget andet i fortællingen. Men for at eventyrets magi rigtigt kan smitte af på børnenes sprog, er det vigtigt, at de voksne taler med dem om historien og måske også leger videre med eventyret. I kan fx:

  • Skabe et anderledes og eventyrligt rum at læse op i – brug tæpper, lys og rekvisitter fra eventyret
  • Lege forskellige sanglege, fx Tornerose var et vakkert barn
  • Lave bordteater med børnene
  • Lægge bogen væk og fortælle frit
  • Male og tegne scener eller personer fra eventyret
  • Opføre små teaterstykker med udklædning eller hånd-/fingerdukker

I kan også prøve at fortælle jeres helt eget eventyr ved, at børnene skiftes til at trække et billede/en ting fra en pose, som de skal lave en sætning ud fra. Det at lytte til eventyr kan nemlig også gøre børnene selv til gode historiefortællere. Sprogsporets fortællekort kan printes fra siden her:

Læs og fortæl i dagtilbuddet
Inspiration til højtlæsning og fortælling

Læseforslag

For børn i alderen 0-3 år

Lille Kyllerylle De tre små grise Rødhætte Min bog om eventyr Den lille røde høne Honningkagemanden

For børn i alderen 3-6 år

Aktive fortællinger, rim og remser De tre Bukke Bruse i skole Hans og Grete Askepot De tre Bukke Bruse Guldlok og de tre bjørne