SMASK - appetit på læsning
SMASK er en højtlæsningskampagne, hvor eleverne hver dag opfordres til at læse højt sammen i familien omkring aftensmåltidet, hvor man kan smaske, mens man lytter.
Læsning er for mange børn noget, man gør alene, men SMASK-kampagnen giver børnene en mulighed for at opleve, at dét at læse er noget, man også kan gøre SAMMEN - og at højtlæsning kan være en vej til at dele sin læseoplevelse med andre.
Der lægges op til, at læsningen kan gå på skift i familien, så barnet både øver sig i at læse og at lytte.
Vigtigst er det, at højtlæsningen opleves som en fælles hyggestund og på den måde måske kan inspirere familien til nye læsevaner - også efter kampagneugen er slut.
Aldersgruppe:
4-6. klasse
Varighed:
En uge

Kom i gang
Kampagnen lægger op til at bibliotek og skole (eller PLC) i fællesskab bliver enige om, at deltage i SMASK-kampagnen for at sætte fokus på højtlæsning i familien, på læseglæde og på læsefællesskaber.
Skolen kan vælge at køre kampagnen overfor én eller flere klassetrin på mellemtrinnet.
Kampagnen kan med fordel gentages 1-2 gange årligt.
Det er af stor betydning at der laves en klar aftale om, hvem der gør hvad, inden man går i gang.
Er du nysgerrig på SMASK? Så se med, når TV2 Østjylland besøger en SMASK-familie og hør mere om bibliotekets tanker bag kampagnen. Du finder indslaget 14 minutter og 30 sekunder inde i udsendelsen: Indslag om SMASK, TV2 Østjylland.
Fem steps til en vellykket kampagne
STEP 1: FORBEREDELSE OG PLANLÆGNING
En del af konceptet er, at børnene får udleveret en printet A3-dækkeserviet, hvor der er påtrykt forskellige refleksionsspørgsmål med fokus på barnets oplevelser med højtlæsning og læsevaner. Denne findes under materialer og grafik og udleveres af læreren på skolen.
Den udfyldte dækkeservet afleveres efter kampagneugen og barnet er dermed med i en konkurrence om at vinde en præmie (der naturligvis indeholder mindst én relevant højtlæsningsbog) til hele familien.
Konceptet er tænkt som 1 uges varighed, men kan dog køre over længere tid. Overvej dog om varigheden kan ”afholde” nogle familier fra at være med.
- Beslut en uge, hvor SMASK-kampagnen skal køre. Ugen vælges i samarbejde mellem bibliotek og skoler, så der kan tages hensyn til skolernes årshjul og øvrige planlagte arrangementer i bibliotek og skole.
- Beslut hvilke klassetrin kampagnen skal rettes mod.
- Beslut varighed for kampagnen. Som udgangspunkt er kampagnen skaleret til en uge.
Biblioteket inviterer de tilmeldte klasser til book talks i ugerne op til SMASK.
Målet er at inspirere børnene til at finde nogle gode højtlæsningsbøger.
- Invitér klasserne ind til 2 lektioner, hvor der i første lektion er oplæg og derefter afsat tid til at børnene selv kan finde en god bog til SMASK-ugen.
- Som udgangspunkt inviteres de tilmeldte klasser ind på biblioteket, hvor der er lavet udstillinger med fokus på SMASK-kampagen, men I kan naturligvis også overveje at tilbyde besøg ude på skolerne.
Få aftaler på plads i god tid.
STEP 2: KOMMUNIKATION
Biblioteket udsender information til relevante kontakter på skolen/skolerne, så alle er forberedt bedst muligt til at understøtte kampagnen.
14 dage før kampagnen:
- Send informationsbrev, SMASK-plakat og logo til skolernes PLC-medarbejdere, så der let kan laves opslag og udstilling på skolen/skolens bibliotek. Disse finder du under materialer og grafik.
- Send forældrebrev til skolerne, som deler på AULA. Find forældrebrevet under materialer og grafik.
STEP 3 : FORMIDLING OG INSPIRATION
1 uge før kampagneugen
- Lav en udstilling med masser af gode højtlæsningsbøger inden skolebesøgene (eller tag en kuffert bøger med, hvis I tager ud på skolerne)
- Plakat og logo ligger under Materialer og grafik
- Idé - Lav en tilsvarende inspirerende SMASK-bogliste på bibliotekets hjemmeside
SMASK-booktalks afholdes for tilmeldte klasser
- Find på forhånd eksempler på bøger, der appellerer til hele familien og som vil være gode at læse op i fællesskab. Vælg gerne bøger, der i indholdet også kan fange mindre eller større søskende.
- Læg bøgerne frem på et bord eller sæt dem på en særlig SMASK-udstilling, når børnene kommer.
- Udvælg på forhånd et par børnebøger til brug som eksempel på en oplæsningsbog.
Læs første afsnit op af de forskellige bøger. - Spørg efter hver oplæsning børnene om, hvordan det var at lytte til.
Hvordan var sproget? Spændende, gammeldags, sjovt, humoristisk eller svært? - Lad børnene reflektere over, om der er nogle bøger, der er bedre end andre til at læse op fra?
Kan man læse op på en god eller dårlig måde? Og kan man læse en tegneserie op? - Tag snakken med børnene om, hvad der kendetegner en god oplæsningsbog. Er det fx en fordel at den er illustreret eller ikke
- Spørg børnene om de har fået læst en bog op, f.eks. i skolen, som de syntes var god.
Lad til sidst børnene selv vælge en SMASK-bog, som de udlåner, inden de går hjem.
STEP 4 : VINDERNE FINDES BLANDT BØRNENE OG SKOLERNE
Efter SMASK-ugen
- De udfyldte dækkeservietter indsamles fra skolerne. Alternativt aftales det at børnene kan aflevere den udfyldte dækkeserviet på biblioteket.
- Vinderne blandt børnene udtrækkes og kontaktes. Vinderne kontaktes direkte af biblioteket (alternativt af skolen).
- Præmierne afhentes på biblioteket.
- Forslag til præmie: En højtlæsningsbog til hele familien. Fribilletter (evt. til hele familien) til et valgfrit arrangement på biblioteket.
Jeg elsker bare at læse! Så det kunne være fedt at vinde en bog! Vi læste Børnene fra Bulderby!! – Elev, 5.klasse, Odder Kommune
Årets SMASK-skole-vinder findes
Den af de deltagende skoler, hvor der har været flest deltagere (forholdsmæssigt ift. det samlede antal mulige deltagere), udnævnes som Årets SMASK-skole og får et SMASK-diplom.
Idé!
Tag ud på vinder-skolen og overræk årets SMASK-diplom til skoleleder eller PLC-medarbejder (eller hvem der har været kontaktperson på kampagnen på skolen). Tag billeder, vift med flag og balloner og gør overrækkelsen af diplomet til en festlig happening, som eleverne synes er sejt at være en del af, og som lærerne vil være stolte over at have været medvirkende til.
STEP 5 : OPSAMLING AF INPUT FRA BØRNENE
Informationerne fra de indsamlede dækkeservietter samles
På baggrund af input fra børnene kan I vælge at udnævne årets mest læste forfattere/titler blandt klasserne og efterfølgende sætte fokus på de mest læste titler fra SMASK-kampagnen - på både skole og bibliotek. På den måde kan I være med til at dele SMASK-deltagernes bedste læseoplevelser med andre børn på bibliotek og skoler.
Husk at sende listen med de mest læse forfattere/titler til skolernes PLC efter kampagnen.
Modtagere
Overvejelser om forhindringer for deltagelse i kampagnen
- Hvad gør jeg hvis forældrene er usikre læsere /ikke-læsere?
- Hvad gør jeg, hvis barnets forældre ikke forstår/læser dansk?
- Hvad gør jeg hvis barnet er ordblind eller af andre årsager har svært ved at læse?
- Hvad gør jeg hvis barnet har direkte modstand mod at læse og/eller læse højt for andre?
SMASK-kampagnen foregår derhjemme i modsætning til mange andre læseindsatser, der foregår på skolen eller biblioteket. Kampagnen understøttes af skole og bibliotek, som hjælper med bl.a. at finde den rette bog, men den primære del af kampagnen, nemlig højtlæsningen, finder sted hjemme i familien. Højtlæsningen er dermed forældrenes ansvar - sammen med barnet.
For nogle familier (og børn) kan det være udfordrende at være med i sådan en kampagne.
For nogle er det generelt udfordrende at finde tid og overskud til at støtte op om læseindsatser af alle slags. For andre familier kan det være selve dét at læse, der kan være en forhindring ift. barnets deltagelse i kampagnen.
Overvej derfor at gøre en ekstra indsats for netop dé børn og familier, så alle føler sig inkluderet og kan være med i SMASK-kampagnen.
- Fortæl de børn/familier, der kan have udfordringer, at der ikke kun er én måde at læse på.
- Fortæl, at det er helt ok, hvis man i familien i stedet LYTTER til en lydbog - SAMMEN - og/eller lader dén i familien, der er mest tryg ved at læse, være oplæser, mens de andre lytter.
- Overvej at der læses på modersmålet i de tosprogede hjem, hvis det kan være medvirkende til at forældrene kan være med.
Hovedformålet med SMASK-kampagnen er at være SAMMEN OM LÆSNING – uanset hvordan det passer den enkelte familie bedst :-)
Hvad skal skolen?
Lærernes opbakning i den enkelte klasse er af stor betydning og smitter positivt af på eleverne. Det er vigtigt at lærerne er godt klædt på til at formidle kampagnen til børnene, bl.a. ved at være velinformeret fra PLC og biblioteket.
Forslag til på hvilken måde klassen kan arbejde med SMASK-kampagnen
- Lad børnenes frilæsning være en del af SMASK-kampagnen
- Benyt jer af tilbuddet om at komme på biblioteket til booktalk inden SMASK
- Tal med børnene om højtlæsning i ugerne op til kampagnen
- Læs højt for klassen
- Lad børnene læse højt for hinanden og øve sig i at læse og lytte
- PLC kan med fordel lave en udstilling med relevante bøger til højtlæsning
Biblioteket sørger for at sende grafik til plakater
- Del omtale om SMASK-kampagen på AULA
- Udsend praktiske informationer om SMASK til forældrene
- Skriv om skolens deltagelse på skolens hjemmeside og SoMe
Efter SMASK-ugen
- Indsamle udfyldte SMASK-dækkeservietter på klasserne
- Aflevere SMASK-dækkeservietterne til PLC-medarbejder, som sørger for at alt bliver afleveret til
biblioteket (kontaktperson på SMASK), der senere udtrækker SMASK-vinderne - PLC kan overveje at lave en udstilling med de mest læste bøger/forfatterskaber i SMASK-ugen. Biblioteket leverer informationerne efter kampagnen er overstået
- Den skole med størst deltagelse i kampagnen vinder årets SMASK-diplom. Tal med børnene om, at det kunne være sjovt at blive årets SMASK-vinder-skole
Materialer og grafik
Dækkeserviet til brug i hjemmet
Forældrebrev til udsendelse på AULA
Informationsbrev til skolen og skolens PLC
SMASK-plakat
Diplom
SMASK-logo
Hvem kan du kontakte?
Tina Daugaard, Odder Bibliotek:
Mail: tina.daugaard@odder.dk
Baggrund for konceptet
SMASK-konceptet er en del af projektet "National indsats for børn og unges læseglæde" med støtte af Slots- & Kulturstyrelsen som en videreudvikling af et tidligere projekt "Fortællekits".
Kampagnekoncept og den visuelle dækkeserviet er udviklet af Thomas Markussen og Eva Knutz, Syddansk Universitet i samarbejde med Karin Grand, Odder Bibliotek, 2023.
SMASK-logoet er designet af Trine Skjelborg, Odder Bibliotek.