Svøm en bog
Et koncept som kombinerer svømning, højtlæsning og socialt samvær. I ”Svøm en bog” får du både noget til hjernen og hjertet. Deltagerne har ikke læst noget på forhånd, men lytter til en novelle, mens de svømmer. Deltagerne lytter til den samme novelle via et vandtæt headset - på samme tid i samme svømmehal. Bagefter snakker deltagerne om det, de har hørt. Konceptet bruger metoden som kendes fra Guidet Fælleslæsning.
Aldersgruppe:
Voksne
Antal:
max. 12
Varighed:
Flere måneder
"Svøm en bog" giver nogle anderledes, men gode samtaler. En tekst kan få os til at erindre noget vi havde glemt og få os til at tale om emner, vi ellers ikke havde forestillet os. Kombinationen af litteratur og svømning åbner for nye indtryk og sanser.
Eksempel på en mødegang
- Deltagerne møder ind 15-20 minutter før de skal svømme. Får udleveret headset og vejledning i at bruge det. Headset skal sættes fast i svømmebrille eller badehætte. Deltagerne klæder om til badetøj.
- Deltagerne svømmer OG lytter til novelle i ca. 30 minutter
- Deltagerne klæder om (15 minutter)
Samtale om den lyttede novelle, kaffe mm, ca. 1 time
Formidlerens opgave under forløbet
- Vejlede i brugen af headset
- Være til stede i svømmehallen (ikke nødvendigvis i vandet), mens deltagerne svømmer, da der kan være brug for hjælp med headset undervejs
- Facilitere samtale om novellen
Målgruppe
- Målgruppen er overordnet set alle voksne som kan svømme
- Gruppen bør ikke være større end 12 personer
- Aktiviteten afvikles i samarbejde med en svømmehal og måske også i samarbejde med en svømmeklub. Det giver mange fordele i forhold til rekruttering af deltagere. Dels er der flere platforme at annoncere på og dels kan en klub eller forening have en direkte kommunikation med sine medlemmer.
Hvad skal du som formidler gøre?
- Lave aftale med den lokale svømmehal og svømmeklub. Det er optimalt, hvis "svøm en bog"-holdet er alene i svømmehallen. Dette er for at undgå støj og forstyrrelser i forbindelse med lytningen.
- Finde en novelle, der er indtalt som lydbog. Den optimale varighed er 20-30 minutter. Teksten bør ikke være for kompliceret. Især ikke første gang, hvor deltagerne kan være usikre på, hvad det hele går ud på og usikre på teknikken (headset). Det kan være relevant og interessant for deltagerne, hvis novellen er årstidsbestemt (eks. uhygge i oktober og berøre emnet jul i december).
- Kontakte forlaget og få tilladelse til at bruge lydfilen. Forlaget skal helst sende lydfilen i mp3-format. WMA-filer kan også anvendes.
- Kopiere lydfilen over på vandtætte headsets via pc.
- Lave lille resumé af novellen og forberede spørgsmål til teksten. Man kan med fordel finde enkelte passager i teksten som læses op og som har relevans for spørgsmålene.
Materialer og ressourcer
Lån af undervandsheadsets
Det er muligt at låne op til 12 undervandsheadset hos Vejle Bibliotekerne. Beskrivelse og reservering af udstyr findes på Centralbibliotek.dk For mere information kan du kontakte Sofie Amalie Sonnichsen, sason@vejlebib.dk
Skaf undervandsheadsets via centralbibliotek.dk: Tryk her for læse mere om hvordan I låner headset til Svøm en bog. Login til centralbibliotek.dk kræves for at tilgå siden.NB! Vær opmærksom på, at nogle kommunale sikkerhedssystemer, kan hindre kopiering af lydfiler til disse undervandsheadset. Kontakt Lisbeth Roed, hvis I oplever det.
Adgang til lydfiler
På Eurekos er der oprettet en gruppe "Svøm en bog" som man kan få adgang til ved at kontakte Lisbeth Roed, lr@vejlebib.dk
Her finder man en teknisk vejledning til headsets samt et antal lydfiler, som frit kan benyttes. Pt. (efterår 2024) ligger 9 noveller/romanuddrag. Efter aftale med forlagene, vil de være tilgængelige indtil sommeren 2025. Der vil løbende blive forhandlet nye aftaler med forlag.
Arbejdsark med spørgsmål og samtaleemner
Til flere af novellerne er der udarbejdet forslag til spørgsmål og samtaleemner, som I med fordel kan benytte under gruppens samtaler om de udvalgte tekster i forløbet.
Tidsestimat og ressourceforbrug
Det kan være ret tidskrævende at få kontakt til og lave aftale med forlagene om brug af tekster. Sæt også god tid af til kontakten med den lokale svømmehal/svømmeklub og planlægningen af forløbet. Vær opmærksom på, at de valgte tidspunkter har stor betydning for, hvilken målgruppe man rammer.
I samarbejde med svømmehal og svømmeklub, må man afgøre hvor stor evt. deltagerbetaling skal være. Et priseksempel fra Vejle Kommune er (i 2024) 400 kr. for 7 gange - inkl. kaffe og kage.
Formidlerens timeforbrug pr. mødegang
- Gennemlytning af den valgte tekst + noter: 1 - 2 timer
- Afvikling af aktiviteten: 2 timer (+evt. transporttid)
Op- og nedskalering
Man kan i samarbejde med den lokale svømmehal oprette et hold, som mødes gennem en hel sæson.
Konceptet kan også bruges som et enkeltstående arrangement. Bibliotekerne i Haderslev har erfaring med afvikling af et enkeltstående arr. i forbindelse med en kulturuge.
Baggrund for konceptet
Det var "Bevæg dig for livet" som oprindelig fik ideen og udviklede den sammen med Vejle Bibliotek. Svøm en bog er inspireret af guidet fælleslæsning, som er en helt fantastisk måde at være sammen om litteraturen og starte en samtale på. Alle er lige, fordi man læser teksten sammen og fortolker den sammen. Guidet fælleslæsning tager udgangspunkt i de følelser og tanker der opstår umiddelbart, mens man læser en tekst. Derved baseres samtalen som udgangspunkt på den enkeltes læseoplevelse samt de livserfaringer, hver læser bringer ind i forståelsen af værket.
Konceptejer og kontakt
Vejle Bibliotekerne. Du er velkommen til at kontakte Lisbeth Roed lr@vejlebib.dk eller Else Zakarias ez@vejlebib.dk Else har gennemført adskillige hold "Svøm en bog" i Thyregod Svømmehal.