Menu

Rim og remser på biblioteket

Vil I sætte spot på rim og remser i børnebiblioteket? Så er det her, I kan lade jer inspirere. Her finder I fx en snurretop, et vendespil og bogmærker, som er klar til print. Og så har Lotte Salling skrevet en tekst til forældre, som kort og godt fortæller, hvorfor rim og remser kan noget helt særligt, når det kommer til børns sproglige udvikling.

Aldersgruppe:
0-3 år, 3-6 år

Så skal der synges, rimes og remses med Børste og biblioteket

En række nye og gamle rim og remser er klar til de yngste og deres voksne på Minisjang. Der er både nye og klassiske rim og remser. De nye rim handler om hverdagssituationer, som børn og deres voksne kender til - eller vil komme til at kende til - fra deres hverdag. Her finder I blandt andet Okker gokker gummiklokker og Hvem er det, der banker? Blandt de nye finder I fx remserne Hep to og Pøller, bum-bum, kaka, lort.

Se og hør rim og remser fra DRs temaside om Børstes rim og remser: dr.dk/børstesrim. På temasiden finder I også remse-ark henvendt til de yngste i vuggestue og dagpleje. Remse-arkene er udviklet i et samarbejde mellem DR, Trygfondens Børneforskningscenter og Bibliotekerne. DR Spire, som henvender sig til personalet i dagtilbud 0-6 år, har i øvrigt masser af inspiration til aktiviteter for de yngste, som vi kan bruge eller lade os inspirere af på bibliotekerne.

Trygfondens Børneforskningscenter har i forbindelse med samarbejdet omkring rim og remser blandt andet udarbejdet et forældrehenvendt postkort. Det kan I se her. Bring det i spil i biblioteket, hvis I vil. Postkort til forældre fra Vi lærer sammen

Læs mere om Trygfondens Børneforskningscenters program, Vi lærer sammen, her: https://childresearch.au.dk/projekter/vi-laerer-sammen-vls

Lotte Salling: Derfor skal du rime og remse med dit barn!
"Kort sagt: Rim, remselege og sange er ren magi for børns sprogtilegnelse."

Materialer og grafik

Rettigheder

Af rettighedsmæssige årsager er det kun det færdige materiale på læsesporet.dk, der må benyttes af bibliotekerne. Bibliotekerne må ikke lave egne lokale produktioner pga. ophavsrettigheder. Materialerne på Læsesporet er udarbejdet og godkendt af centralbibliotekerne og DR og forlaget Alvilda.

Til bibliotekets hjemmeside + SoMe

Banner til hjemmeside

Web 1200x900

Web 1480x606

Artikel til hjemmeside (er på vej)

Fotos til SoMe

SoMe kvadratisk 1

SoMe kvadratisk 2

SoMe kvadratisk 3

SoMe kvadratisk 4

Tekst til SoMe:

Børn kan lide lyde og ord, som lyder sjove. Når vi synger, rimer og siger remser med børn, er rytmen i sproget med til at styrke sproget. Rytmen i sproget giver god mulighed for at sætte bevægelser og fagter på sange, rim og remser og på den måde få kroppen med. Børn lærer med krop og sanser.

Tag gerne opslag med @dr_minisjang_ramasjang og #alleordtæller.

Print-selv på biblioteket

Snurretop med Børstes rim og remser

Print snurretoppen på kraftigt papir eller lim den på et stykke pap eller karton, så den holder bedre. Klip snurretoppen ud efter stregerne, og lav et hul i midten efter anvisningen. Find en blyant og nogle børn. Lad snurretoppen snurre til den stopper og læs rimet højt for børnene. Det sidste ord i rimet er streget over, så her skal du holde en pause... måske børnene kan rime med? Det kan de, når snurretoppen har kørt en masse ture, og rimene er blevet sagt igen og igen og igen. God fornøjelse!

Vende-rim-spil med Børste

Vejledning til vende-rim-spil med Børste

Print brikkerne til vende-rim-spillet med Børste. Brikkerne kan evt. lamineres eller printes på kraftigt papir. Vende-rim-spillet kan leges på flere måder. I kan fx gøre sådan her: Når I har hjulpet hinanden med at finde frem til to ens brikker, skal der rimes! Der følger naturligvis en bestemt bevægelse med, når der rimes! Det kan være, at I rækker begge arme så højt op i luften, som I kan. Eller måske sætter I hænderne bag ørerne for at vise, at nu skal der lyttes. Når vi rimer, er der nemlig ekstra brug for den lydlige opmærksomhed. De rimord, I finder på, kan være alle slags ord. Så længe ordene rimer, er alt godt. Volapykord er mere end velkomne, fordi det kan være med til at gøre det sjovt og skørt.

Bogmærke m. Børste, biblioteksrim og boganbefalinger

Bogmærket er klar til print. På bogmærket er biblioteksrimet skrevet af Lotte Salling. Rimet kan sættes i spil på forskellige måder i børnebiblioteket. Det egner sig glimrende til både en mindre og større flok børn. Rimet kan hviskes, klappes, hoppes og råbes. IkBrug det, som I vil. På bagsiden af bogmærket er der boganbefalinger til rim- og remsebøger. Find flere her på siden.

Bøger med rim, remser og sange til de yngste

Nye rim og remser til de yngste

Børstes rim og remser Spis nu, Sille Buller - rim og remser Toiletparaden i Zoo Åh nej, jeg sitter fast! Min dag i vuggestue Hvem er jeg? Hvis pøller er mon det? Hvor laver du lort? Regnbuefarver! En ugle med en bule

Flere af de nyere rim og remser

Hoved og hale Rim, rollinger og rutiner Kroppen - rim og mirakler Krible krable rim for de små Stjernestunder Musetrin og troldetramp Lyt til løven Krop og krudtugler Musen siger muh Fagter og grimasser

Andre nyere bøger på rim

Lili Luskepels Jeg bor i et paphus Den lille fest Op ned glad ked Lille Frøken Pingelpot Se nu der, hvad katten har slæbt ind Dyr i mine sko Godnat-kat

Klassiske rim og remser

Okker gokker gummi klokker og andre børnerim Oppe i gardinerne og andre sjove rim for de mindste Abel Spendabel og andre børnerim Dig og mig og vi to - Hvem er det, der banker?

Bøger med sange til de yngste

Giraffen Gumle - og andre børnesange Bro, bro, brille - og andre børnesange Min egen synge-sang-bog Børnenes sangbog

Tegn & Digt
Omsæt digte til egne billeder med børn fra dagtilbud eller børnehaveklasse
Podcast: Bog rimer på sprog
Podcastserie om små børns sprog og bøger
Rim-leg
Inspiration til leg med rim og remser

Om Alle ord tæller

Alle ord tæller er DRs 3-årige læseindsats, der vil skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser ​og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn i alderen 1-14 år. Projektet er støttet af TrygFonden og produceret i samarbejde med Syddansk Universitet, TrygFondens Børneforskningscenter, Center for Undervisningsmidler, Enact:Lab og Centralbibliotekerne.

Alle ord tæller | DR