Menu

Baggrunden for forløbet

Igennem de sidste syv år har vi på Odense Hovedbibliotek arbejdet med sprogtræning. Særligt de sidste fire år er det vokset i sådant et omfang, at vi nu betegner det som en kerneydelse. Denne konceptbeskrivelse tager udgangspunkt i vores erfaringer herfra.

Igennem vores arbejde har vi erfaret en stigende interesse og behov for sprogtræning som et bibliotekstilbud. Naturligvis findes der andre aktører på området, herunder NGO'er, frivillige foreninger eller private, der ofte også bruger biblioteksrummet som mødested. Når vi imidlertid mener, at det også bør være et bibliotekstilbud, er det ikke tænkt som en konkurrence med andre, men et supplement til den værdi vi så tydeligt kan se, bliver givet til borgerne.

Indvandringen til Danmark stiger meget, og årsagerne er mange. Ønske om uddannelse og beskæftigelse har stor betydning, men også familiemæssige, politiske eller religiøse forhold spiller ind. Fælles for de mennesker der kommer til landet er vigtigheden i at kunne tale dansk. Sproget har en afgørende betydning for deres integration, uddannelse og især beskæftigelsesmuligheder. At kunne tale dansk er første led i deres tilhørsforhold til Danmark.

Langt de fleste borgere lærer, at tale grundlæggende dansk på de officielle danskuddannelser, når de kommer til landet. Imidlertid mangler de personlige relationer til dansktalende mennesker, de kan tale og øve deres tilegnede sprogfærdigheder sammen med. Sprogtræning på folkebibliotekerne er tænkt som en imødekommelse af dette behov.

Hvem kan du kontakte?

Kontaktperson: Lars Hovgaard, Odense Bibliotekerne, larho@odense.dk

Til forsiden