Menu

Barnets sprog

Sammen om barnets sprog

Alle dagtilbud er opmærksomme på børns sproglige udvikling og kan med deres kendskab til den enkelte og børns generelle udvikling understøtte, hvor der er behov.

Bibliotekerne kan med deres kendskab til bøger og andre materialer understøtte barnets sproglige udvikling i både hjem og dagtilbud.

Men forældre er barnets vigtigste rollemodeller. Børn lærer i høj grad sproget af deres forældre, som de har nær tilknytning til. Derfor er det vigtigt, at alle barnets voksne i dagligdagen støtter op om barnets sprog. Her på siden findes tips og viden til både forældre og professionelle.

I er som forældre centrale rollemodeller for jeres barn, fordi I er de personer, jeres barn har de tætteste følelsesmæssige relationer tiI. I er samtidig de personer, der er sammen med jeres barn flest timer i døgnet, og I har derfor mulighed for at tale med jeres barn i mange forskellige situationer hver eneste dag.

Børn lærer sig det sprog, de hører voksne anvende, både ordforråd og vendinger, der kendetegner den enkelte families sprog. De lærer sig også den måde, voksne anvender sproget på, når de taler sammen, og når de fx taler om noget, de har oplevet.

- Sprogpakken (2012)

Logo for En god startPå engodstart.dk kan du som gravid eller forælder til småbørn få inspiration og faglig kvalificeret viden i form af artikler, videoer og podcasts. Du kan desuden finde tilbud om at deltage i aktiviteter med andre familier i dit lokalområde og få professionel rådgivning i Mødrehjælpens rådgivning, ’Holdepunkt’.
Engodstart.dk er en del af det femårige partnerskab 1000 Dage mellem Egmont Fonden og Mødrehjælpen.
Logo for SprogpakkenSprogpakken er udarbejdet af Socialstyrelsen i forbindelse med et efteruddannelsesforløb i 2011-2012. De mange gode film og skriftlige materialer ligger nu på Emu.dk. Her kan både forældre og professionelle finde inspiration til fx sproglege, dialogisk læsning og hverdagssamtaler med børn.Logo for Nationalt Videncenter for LæsningSprog og literacy i dagtilbud er et vidensunivers fra Nationalt Videncenter for Læsning. Der er mange måder, man kan arbejde med sprog og literacy på, når det gælder de yngste børn (0-6 år). I dette vidensunivers finder du inspiration til at inddrage børnelitteratur, skabe inviterende samtaler og undersøge din institutions literacymiljø. Indholdet består af både læsestof, podcasts og film.Logo for Trygfondens BørneforskningscenterTrygFondens Børneforskningscenter har ligeledes valgt at give fri adgang til materialer, der er brugt til arbejdet med basisindsatsen i projektet Vi lærer sprog i vuggestuen og dagplejen. Disse er primært til den professionelle omkring barnet. Projektet er siden fulgt op med indsatsen Vi lærer sammenLogo for Sprog&LegSprog&Leg rådgiver om sprog og producerer sprogstimulerende materialer. Sprog&Leg giver Sprogsporets brugere gratis adgang til en række printvenlige materialer via linket her. Bl.a. finder du viden om turtagning, hvor barn og voksen taler på skift, og 12 myter om børns sprog.

Barnets sprogudvikling

Film

Fredensborg Kommune har lavet denne lille film om barnets sproglige udvikling, og hvordan man som forældre støtter barnets sprogudvikling.

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Bøger

Disse små folde-bøger indbyder til at udforske vokalerne, inspirerer til små lege og giver et hurtigt overblik over trin i det helt lille barns sprogudvikling. Se flere bøger nederst på siden.

Hit med sproget Hit med Anton

Plakater

Oversigt fra Audiologopædisk ForeningOm at udvikle sprog. Hvad skal barnet kunne på de forskellige alderstrin?
Audiologopædisk Forening (ALF) står bag denne oversigt med forskellige trin, som kan ses og printes ved at klikke her.
5 faser i tilegnelsen af et nyt sprogFlersproget sprogudvikling. Få overblik over faser og understøttelse af børns tilegnelse af et nyt sprog. Plakaten Fem faser i tilegnelsen af et nyt sprog er udarbejdet af TrygFondens Børneforskningscenter for Undervisningsministeriet.
På emu.dk findes en række Viden Om-udgivelser. Plakaten her indgår i Sprog- og læsekompetencer hos tosprogede elever.

App

Forlaget Skalmeje står bag flere udgivelser med vejledning til forældre. Det er de to sundhedsplejersker Hanne Kronborg og Meta Jørgensen, som driver forlaget. Begge har mange års erfaring med at rådgive om børns udvikling og trivsel.

Lille menneskeI app’en Lille menneske finder I forslag til aktiviteter, legetøj og bøger til barnets forskellige udviklingstrin i alderen 0-3 år. Under hver aldersfane ligger områder som sprog og rytme, bevægelege, samspil og motorik m.m. Der er mulighed for at oprette sit eget barn i app’en og få besked, når barnet kommer ind i et nyt udviklingstrin. Forældrene kan også føre logbog og tilføje milepæle i barnets udvikling. App’ens største styrke er dog de små videoklip.

App’en koster 25 kr. Men forlaget Skalmeje, som står bag app’en, udgiver også hæfterne Lille menneske – stor udvikling, der kan lånes gratis på biblioteket.

Lille menneske - stor udvikling Lille menneske - 3-6 år

Understøttende sprogstrategier

  1. Følg barnets interesse.
  2. Brug åbnende spørgsmål.
  3. Vent på barnets svar.
  4. Fortolk og udvid, hvad barnet siger.
  5. Hjælp barnet med at sætte ord på.
  6. Forklar ord, barnet ikke kender i forvejen.
  7. Relatér til noget, barnet kender.
  8. Udnyt de sproglige kompetencer, barnet har i forvejen.
  9. Ret ikke barnets fejl direkte.
  10. Leg med sproget, når det er muligt.

Plakat

Understøttende sprogstrategierSprogpakkens plakat med understøttende sprogstrategier kan hentes ved at følge linket her.
Se mere om Sprogpakken ovenfor.

Film

Viborg Bibliotekerne har lavet denne lille film om tre af de understøttende sprogstrategier.

Ved at klikke på videoen accepterer du YouTubes vilkår for brug

Lån på biblioteket

Biblioteket har en række gode bøger som overskueligt guider jer gennem barnets sproglige udvikling og beskriver milepælene undervejs.

For forældre:

Milepæle i barnets sprog Styrk dit barns sprog 0-3 år Styrk dit barns sprog 3-6 år Styrk dit barns sprog 6-9 år Sprogvinduet Dit barns sprog Lille menneske - stor udvikling Lille menneske - 3-6 år

For fagpersoner:

Guide til sprogarbejdet i dagtilbud Sprogstimulering Små børns sprog og læsning Barnets sprogtilegnelse og pædagogisk praksis Børns sprogtilegnelse At udvikle et sprog

Skab rum for sproglig udvikling:

I begyndelsen er sproget Fysiske sprogmiljøer Stærkt sprogarbejde Sprog og literacy i dagtilbuddene

Bøger til træning af udtale og mundmotorik:

Løvejagten Den bredmundede frø Tea Tunge fra Tuse Den ssssultne sssslange Gi' lyd Hvad siger sneugleungen Ulla?