Metoden
En litterær folkehøring er et demokratisk møde, der tager udgangspunkt i litteraturens evne til at åbne verden op og give nye perspektiver på komplekse emner og spørgsmål, så deltagerne kan deltage i samfundsdebatten mere oplyste og med kvalificerede holdninger. Så hvordan sætter man en litterær folkehøring op som arrangør eller interesseret borger?
“Jeg har fået mod på at deltage, men også fået større viden. Jeg vil nu gøre endnu mere for at ændre min egen adfærd ift. klimaaftryk og have fokus på biodiversitet.”
- deltager, pilotprojekt, Albertslund 2023
En litterær folkehøring falder i to dele, der typisk varer to timer i alt. Delene består af én time med information med velkomst, forfatteroplæsninger, videnskabelige oplæg og lokal viden efterfulgt af én time med deliberation eller rådslagning i form af workshops, hvor deltagerne får mulighed for at bearbejde første times information med hinanden på forskellige måder. Arrangementet afsluttes i fællesskab fra scenen, fx som en præsentation af hovedpointer fra de forskellige workshops, der kan give yderligere perspektiv - eller bare farvel og tak, alt afhængig af tid.
Oplæsninger og ekspertoplæg
Den første time til en litterær folkehøring består af vidensoplæg og forfatteroplæsninger.
Aftal med forfatteren/ne på forhånd, hvad vedkommende skal læse op inden, om det er nye eller gamle tekster, og hold det til tematikken for arrangementet. Det er anbefalelsesværdigt at holde oplæsningerne til sammenhængende passager.
Du kan også få forfatteren/ne til at skrive en ny tekst til arrangementet for et større honorar. Det kan være meget indsigtsfuld - og fantastisk - at være med til at skabe et nyt stykke litteratur, men tag dig tid til at tale/skrive med forfatteren om emnet og opklare usikkerhed, aftaler og tvivl - og læse korrektur. Det gør arbejdet nemmere, hvis du vælger en forfatter, du ved har beskæftiget sig med emnet før, og derfor nemmere vil kunne finde inspiration og kildemateriale. Inden arrangementet kan du også sætte forfatteren i kontakt med den videnskabelige ekspert, hvis der skulle opstå spørgsmål om emnet.
Det er ikke et krav, at du skal engagere en forfatter til at skrive en ny tekst eller læse en gammel tekst op for at lave en litterær folkehøring, selvom det kan være berigende for arrangementet. Hvis du kun har få midler, kan du ‘nøjes’ med at finde litteratur om det emne, du vælger, og læse det op til arrangementet. Husk i den forbindelse dog at respektere forfatternes ophavsret, som også gælder ved oplæsning af hele tekster.
De litterære oplæg eller oplæsning suppleres af oplæg af videnskabelig(e) ekspert(er), som både kan være med globalt udsyn og lokalt tilsnit. Det bidrager med vigtig viden, perspektiv og gør emnet konkret i det lokale, der kan omsættes til handlinger i dagligdagen. Du kan kontakte dit lokale universitet for at få kontakt til videnskabelige eksperter. Andre lokale organisationer, NGOer, foreninger og virksomheder kan hjælpe med at finde en lokalhistorisk ekspert til den lokale vinkel.
“Vi må handle nu, det står klart efter dagens oplæg og inspirerende snakke efter.”
- deltager, pilotprojekt, Albertslund Bibliotek 2023
Hvis du får skrevet en ny tekst til arrangementet, kan du publicere teksten på forhånd (med forfatterens tilladelse) fx på hjemmeside, sociale medier eller i lokalpressen. Det kan du også gøre med de videnskabelige og lokale eksperters oplæg, hvis de findes som tekst. På den måde kan du gøre reklame for arrangementet, og folk får mulighed for at ‘forberede sig’ hjemmefra og/eller få adgang til viden fra arrangementet, selvom de ikke kan deltage.
Emne
Emnet for en litterær folkehøring kan være hvilket som helst emne inden for bæredygtighed, der nærmer sig spørgsmålet: hvordan skaber vi et bæredygtigt samfund?
Der skal bare være potentiale for at folk kan blive klogere og lære nyt, så emnet skal have en vis kompleksitet og intellektuel dybde. De tre parametre: relevans, engagement og litteratur er vigtige at afstemme og opfylde i arbejdet med en litterær folkehøring, da det giver den bedste formidling.
Nogle idéer kunne være: miljø, barsel, arbejdsliv, uddannelse, sundhedsvæsnet - og mange flere!
“Jeg har fået ny viden, stof til eftertanke. Flotte tekster. Jeg har fået mere viden og informationer om ambitioner for fremtiden”
- deltager i pilotprojektet, Albertslund).
Videre læsning
Workshops
Bliv inspireret til forskellige typer af workshops
Formidling
Hvordan formidler man resultaterne fra en litterære folkehøring?
Samarbejdspartnere og rekruttering
Læs mere om samarbejdspartnere og rekruttering her