Menu

Idéer til din online bogklub

Flere af bibliotekernes børnebogklubber er rykket online. Men udover at fungere som en erstatning for den velkendte, klassiske bogklub, rummer det online bogklubformat måske endda nye og anderledes måder at være fælles om litteraturen på?

Varighed:
1 time

Med idéer og bidrag fra Rudersdal Bibliotekerne, Aalborg Bibliotekerne og Rødovre Bibliotek

Det online bogklubformat giver mulighed for at inddrage digitale værktøjer og apps og for at være sammen på kryds og tværs af skoler, byer og regioner. Når bogklubber rykker ind i Teams, Google Meet eller én af de mange andre platforme for videomøder, er det pludseligt ligegyldigt, om du har 2 eller 20 kilometer til det nærmeste bibliotek. Man kunne endda forestille sig biblioteker, der på tværs af kommunegrænser, i fællesskab ville have mulighed for at samle børn nok til at starte en online bogklub for en ellers smal målgruppe i forhold til fx aldersspænd eller genre.

I den online bogklub er vi på de digitale værktøjers hjemmebane - så hvorfor ikke udnytte det? I kan fx spille Paint og gæt, lytte til en podcast eller vise hinanden fede Bog-YouTubevideoer!

5 gode overvejelser inden bogklubben går online

Valg af videomøde-platform
Den online bogklub fungerer bedst, når der er styr på teknikken. Det kan være en fordel at vælge en videomøde-platform, som børnene er vant til at bruge og nemt kan navigere rundt i. Spørg fx skolerne i din kommune hvilken videomøde-platform de kender til.

Mødets varighed
Snakken flyder ikke lige så nemt online, som den gør, når børnene mødes fysisk. Derudover opleves det online møde for mange mere intenst, da man sidder med hinandens ansigter helt tæt på. Det kan være en god idé at korte de online møder lidt af sammenlignet med de fysiske.

Succeskriterier
Overvej hvornår din onlinebogklub er en succes. Er det antallet af deltagere, der afgør det? Er det, at børnene deltager aktivt i bogklubben? At børnene inspirerer hinanden til læsning? Eller noget helt andet!

Feedback
Det kan være en god idé at sætte 5-10 minutter af til feedback på dagens online bogklub. Hvad fungerede godt? Hvad fungerede ikke særlig godt? Gentag succeserne. Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang.

Kast dig ud i det!
Online bogklubber er en helt ny verden for os alle. Ingen er ekspert fra start. Bare kast dig ud i det!

Idéer til aktiviteter

Bookopoly

Her er spillet, hvor antallet af øjne på terningen fortæller dig, hvad du skal læse! Idéen er udviklet af børnene i Aalborg Bibliotekernes bogklub. Brug spillet som det er eller lav jeres helt eget Bookopoly.

Find det her: Bookopoly

Booktrailer

På YouTube finder I masser af booktrailere. I kan skiftes til at vise hinanden en fed booktrailer eller sammen gå på jagt efter booktrailere for kommende udgivelser. Flere forlag producerer flotte booktrailere, men der er også mange børn og unge, som selv laver booktrailere og uploader dem på YouTube. Begge dele kan være underholdende at se på, og måske I får lyst til at lave jeres egne booktrailere efterfølgende?

I kan også se filmtrailere for filmatiserede bøger. Læs evt. et uddrag af bogen højt før I ser traileren. Hvordan stemmer jeres førstehåndsindtryk af bogen overens med filmtraileren?

BogTrailerTube - Lindhardt og Ringhof

ForlagetAlvilda

CarlsenPlus

Rosinante&Co

Gæt og grimasser med bogkarakterer

Send navnet på en børnebogsfigur til hvert bogklubbarn en uges tid inden I skal mødes igen. Når I mødes er alle klædt ud eller kan på anden måde vise, hvem de skal forestille. De andre skal nu gætte på, om man er Holger, Pippi, Snøvsen eller Harry Potter. Det er en god idé at vælge de mest kendte børnebogsfigurer, så det er nemt for børnene at klæde sig ud.

Kahoot og quizzer

Lav dine egne Kahoots, eller gå på jagt efter færdige quizzer på det store internet. Smart Parat Svars Kahoots er et godt sted at starte. Der er 13 Kahoots klar til brug. DR Ultra udgiver også quizzer om alt mellem himmel og jord. Børnene i din bogklub kan også få til opgave at lave quizzer eller Kahoots til hinanden. Brug fx en mødegang på at forberede quizzer og lav gangen efter en quiz-turnering børnene i mellem. Der skal selvfølgelig være en lille præmie på højkant!

Quiz med bogklubbens familier
På Aalborg Bibliotekerne har de haft stor succes med at invitere bogklubbens familier med til online Kahoot-turnering. Familierne havde fundet på holdnavne og kampråb og dystede om at vinde titlen som bogklubbens klogeste familie.

Læs du-er-hovedpersonen-historier

På Rudersdal bibliotekerne har de haft god succes med at læse du-er-hovedpersonen-historier i deres online bogklub. Vælg den samme bog fra eReolen Go, så I kan skiftes til at læse og lytte. Læs historien højt for hinanden og vær fælles om at vælge, hvilken vej I skal gå i løbet af historien. Det fungerer ekstra godt med de historier, hvor man kan dø/tabe undervejs, så kan I starte forfra og forsøge jer med andre valg undervejs. Prøv fx Spøgelseshvisker af Nick Clausen eller Dr. Krank af Bjarke Schjødt Larsen.

Læsebingo - bingoplade med ord

Historien læses højt, og når ordet kommer, krydser man af. Bingopladerne sendes ud dagen før, og forældrene taler med børnene om ordene på pladen. Så er det nemmere for børnene at koncentrere sig om både historien og ordene, når spillet er i gang. Inden I starter, kan børnene ud fra ordene gætte på, hvilken genre og type historien er, og hvad de tror, den handler om.

Det er godt at være to om at afvikle aktiviteten, så den ene kan se børnene, mens den anden læser op. Reaktionen fra børnene er god at holde øje med - både i forhold til deres engagement og om de har spørgsmål. Vælg gerne en bog fra eReolen, så du kan vise teksten, mens du læser. Vær opmærksom på rettigheder i forhold til oplæsning.

Brug fx My Free Bingo Cards til at generere bingoplader. Man kan lave op til 30 gratis plader.

Gå til My Free Bingo Cards

Lykken online - online lykkehjul 

Fortæl om en bog du har læst, som passer til den emoji, du lander på. Brug fx lykkehjulet Wheel of Names og sæt egne emojis ind i hjulet. I kan nu på skift snurre hjulet af sted – og skiftes til at fortælle om bøger, der passer til den emoji, hjulet lander på.

Gå til Wheel of Names

Online forfatterbesøg eller besøg en forfatter!

Forfatterbesøg kan sagtens lade sig gøre online! Aftal et besøg med den forfatter, som gør det største indtryk på børnene i din bogklub. Måske er forfatteren endda med på at tage jer 'behind the scenes' og vise jer sine arbejdsforhold? Hvor skriver han/hun bøgerne? Hvordan arbejder han/hun? Gå evt. sammen med andre bogklubber på tværs af landet og del udgifterne.

Online højtider og temaer!

Jul
Lav en lille pakkekalender til alle i bogklubben. Pakkerne åbnes bag skærmen, når I mødes i bogklubben. Det kan fx være forskellige krea-aktiviteter, slik, bogmærker og så selvfølgelig en bogjulegave den sidste gang inden juleferien. Læs fx en julehistorie mens I spiser julegodter!

Fastelavn
Hvem kan ikke lide at klæde sig ud? Hold fastelavnsfest online! Alle klæder sig ud som en bogkarakter eller forfatter, og I ’slår katten af slikposen’ - en pose med en håndfuld slik og en masse luft. Hvem slår først 'katten af slikposen'? Få posen til at eksplodere og slikket til at flyve vildt omkring! I kan passende slutte fastelavnsfesten af med en quiz om fastelavn eller fastelavnsboller. Mon ikke også de ældre børn vil synes, at det er sjovt at klæde sig ud, når det foregår hjemme foran skærmen?

På Instagram kan du søge på hashtagget #bøgernesfastelavn og få en masse dejlig inspiration til udklædningen!

Turen går til Hawaii
Slut bogklubsæsonen af med en tiltrængt ferierejse! Alle klæder sig ud med solbriller, solhatte, blomsterkranse og en lækker drik med sugerør i. I medbringer hver især to bøger, som I vil anbefale til en dag i hængekøjen på en varm sandstrand, og anbefaler bøgerne til hinanden.

Paint og gæt

Del din skærm og åbn Paint, Bogklubdeltagerne skal tegne det ord, de modtager fra spilmesteren i en privat besked – de andre skal gætte, hvad der tegnes! Hvis I lige har læst en fælles bog, kan du vælge ord fra bogens univers, som så skal tegnes og gættes.

Skattejagt!

Læs eller fortæl en bid af en historie. Lad børnene gå på jagt derhjemme efter nogle af de ting, der indgår i historien. Hvem finder først en Ualmindelig, magisk støvsuger eller Guldfisken Glimmers bowle?

Special Guest Stars

Brug dine kollegaer! Invitér ham, der ved alt om musik til at holde Lyttelounge. Hende, der kender de sejeste dokumentarfilm på Filmstriben eller ham, der med få virkemidler kan lære jer at lave teatermakeup, der passer til den vildeste gyserlæseoplevelse - eller hende, der tidligere har arbejdet for et forlag eller ved ALT om tegneserier eller brætspil.

Webserien Suget ind

eReolen Go har produceret webserien Suget ind. En række fede film, der rammer 'YouTube-viben' helt perfekt. I webserien tales der om genrer, gives boganbefalinger og meget mere. Alt sammen i et tempo og med en stil, der taler lige ind i målgruppen. Alle de bøger, der anbefales i videoerne, kan lånes på eReolen Go. Se dem sammen i bogklubben og bliv suget ind!

Suget ind - eReolen Go