Menu

Den vejledende tilgang

Biblioteksvejledning om de muligheder, der kan hjælpe borgeren med sin sprogtilegnelse. Der kan peges på fysiske såvel som digitale ressourcer, men også almindelige hverdagssituationer, hvor det er fordelagtigt at tænke sprogindlæring ind.

Den vejledende tilgang

Den vejledende tilgang handler om, at give borgerne inspiration til, hvordan de gennem egne indsatser kan blive bedre til dansk. Vejledningen bør tage udgangspunkt i borgerens ønsker og behov, og kræver derfor at medarbejderen afsætter tid hertil.

I vejledningen er det oplagt at pege på alle de fysiske og digitale ressourcer, som biblioteket råder over (se næste afsnit). Men man kan også give generelle råd, som f.eks.:

  • At arbejde aktivt med sproget. F.eks. ved at:
    • At lytte til dansk. Radio eller podcast er gode. De er gratis og bærer ofte præg af sproglig klarhed og præcision. Udbyttet er større forståelse for sprogets fonetik og udtale.
    • At se film. Gerne hvor det er muligt at sætte danske undertekster på, f.eks. Filmstriben. Det virker godt at både høre og læse sproget samtidig.
    • At læse. Litteratur er et godt værktøj til at udvide ens ordforråd. Man støder ofte på flere ord, end man ville gøre i en almindelig samtale. Det kan være en god ide at læse digitale tekster, da oversættelsesmulighederne er bedre og hurtigere.

Derudover kan der også henvises til kunstig intelligens som et effektivt værktøj. Det favner både det at tale, lytte og skrive. I alle tilfælde skal der kun forventes en mere subtil indlæring, men med den rette vedholdenhed og brug af andre indlæringsaspekter vil have en betydning.

Det kan også være gavnligt for borgeren at deltage i foreningsarbejde. Herigennem skabes der kontakt til lokalsamfundet, og ikke mindst et netværk af danske samtalepartnere. Da mange borgere med dansk som andetsprog ikke kender mennesker med hvem de kan tale dansk, er denne mulighed oplagt for at begynde at bruge og øve sproget aktivt. For jer som bibliotek kan det være en fordel at have overblik over lokale foreninger eller grupperinger, som I kan henvise til.

Materialer og ressourcer

Biblioteket bugner af relevante materialer og ressourcer. Her er forslag til inspiration:

Digitale ressourcer

  • Transparent Language Online. Sprogkurser på nettet med over 110 forskellige sprog. Dækker mange niveauer, fra begynder til mere øvet. Kan tilgås gratis som overbygningslicens.
  • E-reolen. At lytte til e-bøger fremmer ordforråd og sprogforståelsen.
  • Faktalink.dk. Især faktalink light indeholder lettere artikler på det niveau, som mange af deltagerne i et sprogtræningstilbud befinder sig på.
  • Filmstriben.dk

Bøger

Danmark på let dansk Parlør-dansk - at samtale på dansk Det er min krop! Hold nallerne væk PingPong Basis Basis -- Ordklasser Dansk udtale i 49 tekster Nu skal du høre Med dansk på arbejde

Sprogtræningsbøger

Vi taler dansk. Bind 1 Vi taler dansk : Bind 2 Vi taler dansk. Bind 3 På vej til dansk Midtvejs til dansk Videre mod dansk

Til forsiden