Baggrund
De litterære folkehøringer er en metode til at skabe rum for demokratiske samtaler omkring vor tids komplekse og svære spørgsmål gennem litteratur- og vidensformidling - og som stimulerer håb og handlekraft i lokale fællesskaber. Metoden tager udgangspunkt i pilotprojektet Giv naturen en stemme, der foregik i Albertslund og Glostrup i 2023.
“Ja jeg synes det var meget informerende og røv spændende.”
- deltager i pilotprojektet Giv naturen en stemme i Albertslund, forår 2023
Konceptbeskrivelsen af De litterære folkehøringer på disse sider stammer fra erfaringer fra Albertslund og Glostrup Bibliotek i forbindelse med pilotprojektet De litterære folkehøringer - Giv naturen en stemme og den efterfølgende videreudvikling af formatet og metoden.
Pilotprojektet forløb i år 2023 med fem litteraturarrangementer i Albertslund og to i Glostrup, hvor litteratur- og vidensformidling informerede og stimulerede den demokratiske samtale og de lokale fællesskaber. Temaet var den allestedsnærværende klimakrise, bæredygtighed og og natursyn og blev underbygget af filosof Jon Auring Grimms ph.d.-projekt, der udarbejdes som et samarbejde mellem Albertslund Bibliotek og Aarhus Universitet, omhandlende natursyn, økologisk tænkning og poesi.
I projektet deltog en række lokale samarbejdspartnere: Albertslund Verdensmål Center, Bedsteforældre for Klimaaktion Albertslund, Dansk Naturfredningsforening Glostrup og Center for Applied Ecological Thinking (forskningscenter på KU). Projektet blev fulgt af en følgegruppe bestående af: Egedal Bibliotekerne, Biblioteket Frederiksberg, Herlev Bibliotek og Holbæk Bibliotekerne og mundede ud i konferencen ‘Giv naturen en stemme’ i november 2023 på Albertslund Bibliotek.
Projektet resulterede i udgivelsen Giv naturen en stemme - de litterære folkehøringer, der blev overrakt til politikere, borgere og interesserede i de to kommuner og efterfølgende til interessenter nationalt inden for biblioteks-, forsknings- og kulturverdenen. Udgivelsen dokumenterer hele projektet, deltagernes holdninger undervejs i processen og samler de skøn- og faglitterære tekster, en række danske og udenlandske kunstnere, forskere og tænkere har bidraget med til projektet. Udgivelse kan læses online eller ved at rette henvendelse til Albertslund Bibliotek for et fysisk eksemplar. Læs bogen her.
Derudover mundede pilotprojektet ud i to lokale biblioteksudstillinger, der formidlede de deltagende borgeres mangeartede stemmer i projektet samt en kunstudstilling af kunstner Amalie Smith.
Projektet blev støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og havde omkring 400 deltagende borgere. Respondenterne i en undersøgelse foretaget af konsulent Stinne Møller Grønne fra Albertslund Kommune ifm. projektet svarede opsummeret, at de blev “[k]logere, modigere, berørt og klar til at handle” efter at have deltaget i De litterære folkehøringer i Albertslund - og øvrige citater fra denne undersøgelse, der viser deltagernes holdninger til deltagelse i demokratiet ifm. projektet, kan du læse rundt omkring på disse sider på Læsesporet. Læs mere om undersøgelsens resultater her.
De litterære folkehøringer var for os en nytænkning af arrangementsformen, hvor vi kunne belyse nogle store samfundsrelevante dagsordner med litteraturen. Projektet har generelt fået os til at arbejde mere med krydsfeltet mellem litteratur og demokratisk debat i vores arrangementer. Det var desuden inspirerende for os, at projektet blev en undskyldning for at række ud til lokale aktører og skabe samarbejde. Herunder Danmarks Naturfredningsforening og kommunens grønne virksomheder, men også stop madspildsinitiativer og haveforeninger.
- Glostrup Bibliotek
Siden projektets afslutning har vi afholdt flere regulære litterære folkehøringer i Albertslund og i Glostrup og deltaget i konferencer, på festivaler og i andre sammenhænge nationalt med videndeling om projektet.
Vi mener, at de litterære folkehøringer som format både kan oplyse, uddanne og give deltagerne demokratisk selvtillid og derfor vil passe ind på alle institutioner, der arbejder med demokrati og kultur, uanset budget. I sin grundform er den litterære folkehøring 'blot' en faciliteret samtale efter et oplæg og kan derfor tilpasses mange tematikker, steder og budgetter, men formatet lægger især op til at man arbejder med fremtidsforestillinger med inspiration fra Futures Literacy og den danske udgave i form af projektet Sammen om fremtiden, der arbejder med at udvikle fremtidslaboratorier - og bidrager til at besvare spørgsmålet: hvordan skaber vi et bæredygtigt samfund?
Fire plakater
Mit bidrag til De litterære folkehøringer bearbejder det materiale, der blev produceret under de fire aftener i foråret 2023: tekst, tegninger, skilte, udklip mm. Under folkehøringerne trak mange forskellige mennesker fra deres hjem mod biblioteket, hvor de på et par timer delte viden, tekst, følelser, overvejelser og visioner i et fælles arbejde med at opøve en ny naturforståelse og klimabevidsthed. Jeg ønsker at lave noget, der kan bevæge sig den modsatte vej, fra biblioteket og ud i folks hjem, hvor det måske kan få lov at hænge og give styrke og mod til at fortsætte arbejdet. Så jeg laver fire forskellige plakater, en for hver høring, som ligger i stakke og frit kan tages med hjem. Plakaterne bliver vist frem på et skillevægsmodul tegnet til dem.
- Amalie Smith
Læs mere om udstillingen her.
Her ses foto af plakatudstillingen Fire plakater: Langsom ild – Os – Kun i handling er der håb – Jorden kalder af kunstner Amalie Smith ifm. projektet. Foto: David Stjernholm.
Deltagende kunstnere, eksperter, tænkere og forfattere: Carsten Jensen, Alexandra Moltke Johansen, C.Y. Frostholm, Shëkufe Heiberg Tadayoni, Malte Tellerup, Peder Frederik Jensen, Ursula Andkjær Olsen, Lea Løppenthin, Sabitha Söderholm, Jens Smærup Sørensen, Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Rakel Haslund-Gjerrild, Amalie Smith, Søren Christensen, Jon Auring Grimm, Michael Marder, Dougald Hine, Chiara Vacirca, Franceso Quarta Colosso & Stefania Barca samt projektgruppen: projektleder Ditte Marie Nesdam-Madsen, litteraturformidler Agnete Schepelern og teamleder Daniel Rastén fra Albertslund Bibliotek samt litteraturformidler Kirsten Vestergaard Mikkelsen fra Glostrup Bibliotek. Eksperterne var antropolog Stine Krøijer, kunsthistoriker Michael Kjær, professor i geovidenskab Claus Beier, historiker Bo Fritzbøger, etnolog Signe Mellemgaard, dyrlægeforsker Liza Rosenbaum, leder af Albertslund Verdensmål Center Povl Markussen og medlem af Dansk Naturfredningsforening i Glostrup Carsten Pedersen.
Kontakt: projektleder Ditte Marie Nesdam-Madsen på ddt@albertslund.dk.