Bæredygtighed - kom i mål sammen
Mangler I ideer til, hvordan I kan inddrage bæredygtighed og verdensmål i dagligdagen med de yngste? Kig her på siden, hvor vi har samlet nogle nyttige links og ideer, så I kan komme i mål sammen - som bibliotek og dagtilbud.
Som bibliotek kan I invitere de lokale dagtilbud til at besøge jer for at lave små aktiviteter, hente materialer om bæredygtighed og fx lave en udstilling sammen om børnenes arbejde med verdensmålene.
Som dagtilbud kan I på egen hånd bruge bibliotekets tilbud, eller I kan spørge jeres bibliotekar om muligheder for samarbejde.
Uanset din faglighed kan du hente masser af inspiration til at arbejde med bæredygtighed i børnehøjde her på siden.
Seks råd om bæredygtighedspædagogik
- Tag afsæt i noget konkret
- Vis børnene, at bæredygtighed ikke er deres ansvar alene
- Lad børnene være medskabere af bæredygtige løsninger
- Lad børnene sanse og røre og gerne blive beskidte, men respektér, at børn – og forældre – har forskellige grænser
- Inkludér alle børn i de bæredygtige aktiviteter
Kilde: DPU Aarhus - Bæredygtighed i børnehøjde (au.dk)
Verdensmål i børnehøjde
Hvordan italesætter vi verdensmålene overfor de mindste børn uden hverken at skræmme eller tale hen over hovedet på dem?
BUPL har samlet temaet Natur og udeliv på deres hjemmeside, hvor du blandt andet kan finde en artikel med 7 gode tips til at arbejde med FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling sammen med små børn.Find det hele her.Børnenes Verdensmål er et materiale målrettet de 4-6-årige i dagtilbud udarbejdet af Fredericia Kommunes skoletjeneste.
Find fx et vendespil med Børnenes Verdensmål, samtalekort med heltehandlinger og en plakat med Børnenes Verdensmål.Hos Sprog&Leg kan I bl.a. finde inspiration til, hvordan I taler om de mest hverdagsnære verdensmål med børnehavebørn.
Bibliotekstiltag
Mange biblioteker landet over arbejder løbende med FN's Verdensmål med både nationale kampagner og egne tiltag. Find nogle af dem her.
Verdensmål og Vrøvlevers. I børnebogen Rim med Robin Ridderhat og Rødlisten af Lotte Salling og Lea Letén møder sjove rim og fakta om nogle af Danmarks allermest truede og sjældne arter hinanden.Bog og forløb er udviklet som en del af Silkeborg Biblioteks projekt Verdensmål og Vrøvlevers, der er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.
Til bogen hører undervisningsforløb målrettet børn fra børnehavens storbørnsgruppe til 2. klasse.Bæredygtighedsbingo er udarbejdet af Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne med udgangspunkt i 9 forskellige verdensmål.
Opgaverne på arket spænder fra at aflevere brugt tøj i genbrug til at bygge en vindmølle.
Bingopladen kan frit hentes her - så er det bare at gå i gang.Verdensmål for de små er et materiale udarbejdet af Herning Bibliotekerne. Udfordringerne er lagt tilrette, så de kan bruges både hjemme og i børnehaven. De tager alle udgangspunkt i barnets umiddelbare og sanselige tilgang til verden og vil give børnene handlekompetence på deres eget niveau – at hjælpe en regnorm over fortovet er også en indsats!
Biblioteker kan frit hente filerne til materialet i gruppen Bæredygtig udvikling på centralbibliotek.dk og indsætte eget logo.På mange biblioteker kan du gratis hente emnefolderen Pas på kloden, dig selv og de andre. Folderen rummer i alt 10 opgaver, 25 bogtitler, en sang, en kontrakt og masser af links. Du kan også frit downloade den fra mange bibliotekers hjemmesider.
Verdensmålssang for børn kan hentes ved at klikke her.UGE17 er en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål, som tager afsæt i en national og fælles kampagne med fokus på folkelig forankring, borgerinddragelse og oplysning om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
Se Danmarks Biblioteksforenings side db2023.dk for mere information.
Ud i naturen
Det vi kender til og holder af, ønsker vi oftest også at passe på. Når børn og voksne nysgerrigt går på jagt efter insekter, blade, snegle og imponerende edderkoppespind, vækkes der ofte en begejstring, som danner grundlag for omsorg og omtanke for naturen omkring os.
Krible Krable-universet er udviklet i et samarbejde mellem Naturvejledning Danmark og DR Ramasjang. Målgruppen er 0-8 årige børn i daginstitution, skole og SFO, samt og pædagoger, lærere, pædagogstuderende og børnefamilier.Formålet med projektet er at inspirere børn og voksne til at gå på opdagelse i naturen, samt at motivere og ruste pædagoger og lærere til at igangsætte Krible Krable-aktiviteter, forløb og projekter på egen hånd.Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for dagplejere, vuggestuer og børnehaver. Grønne Spirer fokuserer på udeliv, natur og miljø og en grøn og sund hverdagskultur i institutionerne.
Der er masser af inspiration at hente – også til institutioner uden Grønne Spirer-flag.Bæredygtighed i Børnehøjde er Grønne Spirers delprojekt om 0-6 års området inden for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU).
Udover kataloget her med miljøaktiviteter formidles projektets resultater på groennespirer.dk/baeredygtighed og emu.dk/dagtilbud.Mangler I ideer til at skabe en legeplads eller et udeareal med mere biodiversitet? Bliv inspireret af Idékatalog til mere biodiversitet udarbejdet af Københavns Kommune. Her kan I finde info til de voksne om biodiversitet og forskellige arter, samt vejledning til aktiviteter med børnene som fx fremstilling af insekthoteller og redekasser. Elsker jeres børn at samle affald, når I går tur? Deltag i den årlige affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening arrangerer hvert år i april. Læs mere og tilmeld jeres institution ved at klikke her.
På siden kan I også finde inspirationsmateriale, som kan bruges på andre tidspunkter af året. Biblioteker kan vælge at involvere sig som fx udleveringssted for poser og handsker eller lign.Forbrugerrådet Tænk har sammensat en liste med årstidernes danske frugt og grøntsager. Dansk frugt og grønt indeholder nemlig færre sprøjtemidler, og frugt og grønt i sæson er friskere og ofte billigere. Se Forbrugerrådets liste her på deres hjemmeside.
Lån på biblioteket
For de mindste
For de lidt større
Frække Jensen og lille stille Frede