80 år med mumitroldene
Mumitroldene er skabt af Tove Jansson, som var en finlandssvensk maler, tegner og forfatter. De første romaner blev til under - og som reaktion på - 2. verdenskrig, hvilket de bærer præg af. Mumitroldene er stadig kendte og elskede i store dele af verden. Her 80 år efter at mumiuniverset blev skabt, kan verden også opleves som et utrygt sted for både børn og voksne, og dermed får historierne og karaktererne ny relevans.
Aldersgruppe:
0-3 år, 3-6 år, 0-3. klasse
Antal:
Ubegrænset
Varighed:
30 min.

Bøgerne om mumitroldene
Serien til selv- og højtlæsning (bind 1-9)
Samlet udgave
Tegneseriestriberne (bind 1-5)
Udover de oprindelige romaner findes i dag et væld af bøger for børn i alle aldre, hvor de populære mumifigurer optræder på forskellig vis - nogle tro mod Tove Janssons oprindelige historier, mens andre er nye fortællinger. Her finder du et udvalg:
Billedbøger til de 1 til 3-årige
Billedbøger til de 3 til 6-årige
Om Tove Jansson og mumiuniverset
Tove Jansson (1914-2001) og hendes familie var påvirket af både verdenskrigene og borgerkrigen i Finland, som hendes far deltog i. De første historier om mumitroldene blev skrevet under 2. verdenskrig. Udover sine romaner for både børn og voksne skabte hun også malerier, billedbøger og tegneserier. Hun er bedst kendt for historierne om mumitroldene og følte nogle gange, at de tog for meget tid og fokus fra hendes øvrige arbejde. Samtidig var mumiuniverset dog en god indtægtskilde for kunstneren, og både figurerne og historierne sælger stadig godt over store dele af verden. Jansson er da også anerkendt i dag som kunstner og forfatter udover som ophavskvinde til mumitroldene.
Frygt og andre store følelser
Ligesom den samtidige Astrid Lindgren turde Tove Jansson godt tage fat på de store emner og følelser i sine fortællinger til børn. Litteraturen kan være en måde at bearbejde og sætte ord på tanker og følelser, som måske ellers kan være svære at håndtere. Børn i dag kan også komme til at opleve eller høre skræmmende ting om krig og klimakrise. Her kan Janssons univers måske hjælpe til at tage hul på nogle svære samtaler med børn.
Mumidalen er hyggelig, men ikke altid et sikkert sted. Katastrofer lurer i form af oversvømmelser, vulkaner og kometer, som man møder allerede i de første bøger. Heller ikke alle karakterer er så hyggelige og elskelige som Mumitrolden. Der er fx forfaderen i kaminen og væsenet, der kun ses som lysende øjne under opvaskebordet. De fleste vil nok også kunne huske Murren, den ensomme, grå skikkelse, som søger lys og varme, men i stedet spreder mørke og kulde - ilden går ud og græsset visner, hvor Murren går.
Bøger for børn om krig, flugt og klimaforandringer
Vidste I dét om mumitroldene?
- Nogle steder har historierne om mumitroldene været forbudte for børn, fordi de kan være så skræmmende
- Den første tegning af en mumitrold blev tegnet på væggen af et das (udendørs toilet) i et sommerhus
- Navnet 'Mumitrolden' fandt Tove Jansson ikke selv på - det var et navn, hun havde fra sin onkel Einar
- Det var som tegneseriestribe i aviser, at mumitroldene som brand for alvor slog igennem
- Historierne er oversat til 60 sprog og filmatiseret flere gange
- Efter den sidste mumibog udkom i 1970, skrev Tove Jansson kun for voksne
Hvilken mumi-karakter er du selv? Tag personlighedstesten ved at klikke på linket her (engelsk/svensk/finsk).
Kilder: historienet.dk, forfatterweb.dk, litteratursiden.dk, Ardagh, Philip: Livet i Mumidalen. Carlsen, 2017.
Aktivitetsforslag
Kaffeselskab
Arranger et kaffeselskab som Mumimor ville have gjort det. Server fx pandekager, kaffe og saftevand på et rødternet skovturstæppe.
Saml smukke ting i naturen
Gå en tur i skoven eller ved vandet og saml ting du synes er smukt. Overvej, hvad det kan bruges til, og hvordan det kan dekoreres. Måske en flot sten kan pynte i vindueskarmen. Blade eller blomster kan fx presses og limes på papir, hvor du skriver en hilsen til din bedste ven. Det kan også være, at du kan flette en blomsterkrans til at have på hovedet.
Tag på fisketur
Hvis I har vand i nærheden, kan I måske tage på tur med net eller fiskestang og se, om I kan fange noget. Man kan også selv tegne nogle fisk og klippe dem ud af karton. Fold nogle papirclips ud og sæt dem på fiskene som hager. Og sæt en anden papirclips på en stang som krog. Så kan I fange fisk hjemme hos jer selv.
Lav dit eget blomsterbed
Så nogle blomsterfrø i haven eller en plantekasse og dekorer bedet med muslingeskaller eller sten som Mumimor. Husk at vande og glæd dig til at de smukke blomster begynder at spire. Prøv også med jordbærplanter eller måske ærter og glæd dig til at høste.
Erindringer
Mumifar har skrevet en erindringsbog. Hvad er erindringer? Fortæl hinanden om jeres egne erindringer - måske kan de voksne huske noget fra dengang, hvor de selv var små. Måske kan I endda skrive jeres erindringer ned eller tegne dem?
Materialer og grafik til print
Farvelægningsark med Snorkfrøkenen
Farvelægningsark med blomsterkrans
Farvelægningsark med mumifamilien
Materialerne er venligst stillet til rådighed af finske Moomin Characters.